BiH

Kako su Arslanagići pokrali Bosnalijek: Slastičarna, Lexus i nepostojeći kredit

Dok je imovina bivšeg direktora “Bosnalijeka” u BiH bila blokirana, njegov sin Vedad Arslanagić je u SAD-u u elitnom naselju Atlante prodao vilu sa sedam soba.

FOTO: CIN
FOTO: CIN

Vedad Arslanagić je koncem 2020. godine prodao kuću u američkoj državi Georgiji za oko četiri miliona KM. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili da je ovu nekretninu nešto ranije sagradio na parceli od skoro devet duluma u predgrađu Atlante, glavnog grada Savezne Države Georgije.

Kada je Arslanagić kupio ovu parcelu za 1,05 miliona maraka 2014. godine, američke agencije za nekretnine su je opisale kao savršeno mjesto za gradnju na elitnom području.

Mlađi i, prema imovini u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), imućniji sin bivšeg direktora sarajevske tvornice lijekova „Bosnalijek“ Edina Arslanagića je osim ovih nekretnina imao još dvije kuće u Americi.

Godinu dana nakon kupovine zemljišta Vedad Arslanagić je u komšiluku kupio i kuću od 523 kvadratna metra za gotovo tri miliona KM. Dvospratnica sa pet spavaćih soba i isto toliko kupatila je postala novi Vedadov dom u Americi.

Pročitajte još

U ovu kuću se preselio iz mjesta Smyrna kod Atlante gdje je 2001. godine kupio vilu sa bazenom koju je prodao u februaru 2016. za skoro 1,2 miliona KM, piše CIN.

Nekretnine je, uglavnom, kupovao i u njih ulagao u vrijeme ili nakon brojnih zloupotreba u „Bosnalijeku“ zbog kojih je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) krajem 2015. godine podiglo optužnicu protiv njegovog oca Edina i starijeg brata Amara, bivšeg direktora za inostrani marketing i prodaju u kompaniji, te još petero bivših rukovodilaca u „Bosnalijeku“ i privatnika.

Oni su optuženi za sklapanje fiktivnih poslova, izvlačenja novca iz kompanije i brojne druge zloupotrebe od 2005. do 2012. godine, a Tužilaštvo tvrdi da su kompaniju oštetili za skoro 26 miliona maraka.

Vedad i Amar Arslanagić su za ovih sedam godina kupili i šest luksuznih nekretnina u Bosni i Hercegovini (BiH) te caffe slastičarnu u centru Sarajeva, a to ih je koštalo nešto više od 3,75 miliona KM. Osim toga, pazarili su i luksuzna vozila: “Lexus”, “Porsche Cayenne” GTS, dva audija 6 i terenac “Mercedes 350” CDI, procijenjene na nekoliko stotina hiljada KM, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

Prihvati notifikacije