Magazin

Kako spriječiti zaleđivanje stakla, brava, vrata i brisača na automobilu

Iako su automobili predviđeni za vožnju po svim vremenskim uslovima, temperaturni ekstremi ipak utiču kako na vozna svojstva automobila tako i na vanjske dijelove automobila poput karoserije, vrata i slično. U nastavku vam donosimo kako izbjeći potencijalno nezgodne situacije koje hladnoća može uzrokovati na vašem limenom ljubimcu.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Parkirajte u garažu

Ako imate mogućnosti, svakako svoj automobil parkirajte u garažu. Iako su garaže zimi prohladna mjesta, automobil ipak neće biti izložen direktnoj hladnoći i mrazu, što uvelike smanjuje šanse za smrzavanje stakla, brava i dr. Ako parkirate vani, vozilo prekrijete ceradom koja će ga zaštiti vozilo od hladnoće i atmosferilija.

Napravite sami tekućinu za odleđivanje stakla

Ako vas ujutro dočekaju zaleđena stakla, ne očajavajte nego napravite tekućinu za odleđivanje stakla. Za to vam treba:

boca s raspršivačem1 litra alkohola1 decilitar vode1 čajna kašika deterdženta za pranje posuđaSve sastojke pomiješajte, dobro promućkajte i raspršite po staklu.

Postoji i drugi ‘jednostavniji’ recept za koji vam trebaju alkohol i voda u omjeru 2:1, što također trebate uliti u bocu s raspršivačem i pošpricati po zaleđenim staklima.

Protiv zaleđenih brava

Da biste spriječili zaleđivanje bravica dobro je u njih ušpricati jedan od najpoznatijih višenamjenskih sprejeva – WD40 – koji, između ostalog, isušuje vlagu. Ušpricavanjem WD40 u bravice na vozilu spriječit ćete njihovo smrzavanje tokom noći.

Spriječite zaleđivanje vrata

Da se vrata vašeg vozila ne bi zaledila, dobro je premazati gumu oko vrata bilo kakvom masnoćom – jestivo ulje, vazelin, sprej za gumu, glicerin… To će spriječiti zaleđivanje i moći ćete nesmetano ući u svoj automobil.

Upalite auto i uključite odmrzavanje

Ako vam vrata nisu zaleđena ili čim ste ih uspjeli odlediti, upalite vozilo i grijanje, a pogotovo odmrzavanje vjetrobranskog stakla. Iako je ovaj način prilično učinkovit, mana je što prilično dugo traje, a i troši gorivo. Dok se staklo odleđuje, počistite snijeg, led i mraz (ako ga ima) s ostatka vozila.

Trik s čarapama

Da biste spriječili zaleđivanje brisača i kako ih ne biste ujutro našli zalijepljene za zaleđeno vjetrobransko staklo možete večer prije, ili nakon zadnje vožnje, na brisače navući stare čarape ili peškire. Ako nemate ništa od toga pri ruci, jednostavno brisače dignite da ne stoje na staklu, pa se neće ni zalijepiti.

Zaštitite retrovizore

Baš kao i slučaju brisača, vanjske retrovizore na automobilu možete zaštiti na sličan način, pa se tako retrovizori neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice, a možete ih omotati i gumenom trakom.

Prekrijte vjetrobransko staklo kartonom

Najveća zimska noćna mora svakog vozača je zamrznuto vjetrobransko staklo. Jedan od odličnih načina kako spriječiti da se vjetrobransko staklo zaledi je staviti preko njega običan karton. U nedostatku kartona možete staviti i stari peškir.

Nemojte nikada zaleđena stakla zalijevati vrućom vodom jer mogu popucati, umjesto toga radije koristite mlaku voda koju na staklo nanesite krpom.