Magazin

Kako lako i temeljno očistiti rernu

Čista rerna nije samo estetski važna - ona direktno utiče na ukus hrane, zdravlje ukućana i dugotrajnost samog uređaja.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Masnoće koje se zapečate tokom pečenja, prosuta hrana i nakupljene naslage mogu stvoriti dim, neugodne mirise i čak smanjiti efikasnost grijanja. 

Ovo je jednostavan vodič kako da temeljno očistite rernu bez korišćenja štetnih hemikalija.

1. Priprema: Šta vam je potrebno

Prije nego što počnete, pripremite sljedeće sastojke i alate:

Soda bikarbona

Alkoholno sirće (ili limunov sok)

Voda

Posuda za miješanje

Sunđer ili krpa

Gumene rukavice

Stara četkica za zube ili mekana četka

Eventualno – plastična ili silikonska špatula

2. Prvi korak: Napravite pastu za čišćenje

Pomiješajte sljedeće sastojke:

½ šolje sode bikarbone

2 – 3 kašike vode (dodajte postepeno dok ne dobijete gustu pastu)

Pročitajte još

*Pasta od sode bikarbone je prirodni abraziv i izvrsno razgrađuje masnoću bez oštećenja unutrašnjih površina rerne.

3. Nanesite pastu i ostavite da djeluje

Isključite i potpuno ohladite rernu. Nanesite pastu na sve unutrašnje površine (osim na grijne elemente). 

Posebnu pažnju posvetite dnu rerne i bočnim zidovima. Ostavite pastu da djeluje najmanje osam sati – idealno preko noći.

Ako imate uklonjive rešetke, operite ih odvojeno u kadi pomoću iste paste i vrele vode.

4. Uklonite pastu i osvježite sirćetom

Nakon što pasta odstoji, uzmite vlažnu krpu i pažljivo uklonite slojeve sode bikarbone. Možda ćete trebati više puta isprati.

Zatim pošpricajte unutrašnjost rerne razblaženim sirćetom (1:1 sa vodom). Sirće će neutralisati ostatke sode i dodatno omekšati tvrdokorne mrlje. 

Po želji možete umjesto sirćeta koristiti limunov sok za prijatan miris.

5. Završni detalji

Ako se neka područja i dalje teško čiste, upotrijebite četkicu ili špatulu kako biste bez grebanja odstranili naslage. Nakon toga, dobro osušite sve površine čistom suvom krpom.

Za staklo na vratima rerne: koristite istu pastu i ostavite 15 – 20 minuta, pa prebrišite vlažnom krpom.

Spriječite nove naslage: Koristite papir za pečenje i poklopce za hranu kada god je moguće.

Očistite odmah nakon pečenja: Toplina pomaže da se masnoća lakše ukloni ako djelujete na vrijeme.

Osvježite miris rerne: Stavite činiju sa vodom i par kriški limuna u rernu, zagrijte 10 minuta na 100°C.

Redovno čišćenje rerne ne mora biti naporno niti skupo. Uz prirodne sastojke koje već imate u kuhinji i malo strpljenja, vaša rerna može ponovo blistati, a vaše kulinarske kreacije biti još ukusnije i zdravije, prenose Vijesti.