BiH

Kako je ugledni profesor odbijen za poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Odbijenice za posao na koji ste itekako kvalifikovani nisu nepoznaninaca u Bosni i Hercegovini.

FOTO: UIO BIH
FOTO: UIO BIH

Gotovo da nema čovjeka da nije doživio da ne bude primljen na posao za koji je aplicirao.

Ali ono što je rijetkost jeste da dobijete bilo kakav odgovor od poslodavca kao objašnjenje zašto niste primljeni na određeni posao.

Ugledni dr.sc. Izudin Kešetović za Bosnainfo otkrio je kako je on odbijen za poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Uskoro, 28.11.2023. je punih 20 godina kada nisam izabran kao kandidat na konkursu, za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Izabran je kandidat koji nije ispunjavao uslove i koji je završio mandat u sudskom procesu. Ovo mi je najdraža odbjenica koja me je uvjerila da nema veze stranačka pripadnost, niti ima veze za znanjem i zvanjem. Isto nikada nisam bio predložen u organe Centralne banke BiH u koje su birani kadrovi koji ne ispunjavaju elementarne uslove.

Hvala dragom Allahu koji mi je dao nafaku, a ne ovi iz kadrovskih komisija. Moju sudbinu danas dijele mnogi koji su većinom napustili državu i otišli sa “kartom u jednom pravcu” ili su se posvetili profesiji. Pogledajte obrazloženje odbjenice. Svi kandidati, skupno, koji su se tada javili na Konkurs nisu bili približno mojim referencama”, pojasnio je Kešetović za Bosnainfo.

FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO
FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO

Dr. sc. Izudin Kešetović ima veoma bogatu radnu i naučno- istraživaču praksu. Od diplomiranja i sticanja zvanja diplomiranog ekonomiste do danas radio je neprekidno u svim segmentima privrednog i društvenog života. Privreda: od stručnog saradnika, finansijskog direktora, direktora preduzeća, generalnog direktora složenog poslovnog sistema. Državna uprava: izvršna vlastna nivou opštine, okruga i države; zakonodavna vlast na nivou opštine, kantona i države. Fakultet: u svim zvanjima od asistenta pripravnika do vanrednog profesora. Nakon diplomiranja radio je u «Sodaso» Tuzla – «Fabrika cementa» u Lukavcu i »Sodaso» Tuzla – «Ingram» Srebrenik, gdje je položio pripravnički ispit i obavljao poslove rukovodioca službe ekonomike.

U periodu od 1987. do 1990. u stalnom radnom odnosu je u SOUR «Igmin»Tuzla, «Siporex» Tuzla, član poslovodnog odbora za ekonomske poslove; finansijskog direktora i generalnog direktora. U periodu 1996, 1997., 1998. i 1999. kao generalni direktor «Soda-so» dao je doprinos na razvoju naučno-istraživačkog rada u sklopu istraživačkih projekata koji su se realizirali preko Instituta za hemijsko inžinjerstvi Tuzla i Rudarsko- geološkog instituta Tuzla. Od utemeljenja rada Zavoda za računovodstvo i reviziju angažovan je na izvođenju nastavnog procesa i obuke samostalnih računovođa i revizora. U periodu 1996-1998 predsjednik je Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Federacije BiH, i učesnik i realizator procesa supervizije bankarskog sistema. U periodu 1997-2001 član je Upravnog odbora Agencije za privatizaciju F BiH, i učestvuje u mnogim programima edukacije kadrova za pripremu procesa privatizacije i izradu početnih bilansa i programa. Prošao je praktičnu edukaciju sprovođenja procesa privatizacije i rada finansijskog tržišta u zemlji i inostranstvu ( posjeduje domaće i strane certifikate). Kešetović Izudin je objavio oko 100 bibliografskih jedinica u naučnim i stručnim publikacijama.

Danas, 20 godina nakon odbijenice Kešetovića, na poziciji direktora je Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, imenovan je 18. maja 2023. za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na sjednici Vijeća ministara BiH.

Prihvati notifikacije