Magazin

Kako da zgusnete grašak bez zaprške: Ubacite 1 kašiku ovog začina i gledajte magiju

Lagano je za stomak, zdravo i ukusno!

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Tajni sastojak koji grašku daje poseban šmek i čini ga gušćim nego inače. U pitanju je priprema sa mirođijom.

Lagan je za stomak, zdravo i ukusno, a nije vam potrebna nikakva posebna kulinarska vještina da biste ga skuhali.

Sastojci:

500 g graška

500 g mesa (teletina ili piletina)

1 crni luk

1 praziluk

1 šargarepa

1 krompir

3 čehna bijelog luka

1 kesica instant krem čorbe od graška

suhi biljni začin, biber

1 kašičica slatke mljevene paprike

malo mirođije

2 kašike kečapa

1 kašičica suhog vlašca

Priprema:

Propržite isjeckan crni luk i praziluk i posolite. Dodajte meso isjeckano na kockice. Začinite suhim biljnim začinom, biberom i slatkom mlevenom paprikom. Ako želite, možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac.

Kada se meso malo upržilo, ubacite sitno sheckan krompir, šargarepu i bijeli luk. Promiješajte, pa dodajte grašak i opet promiješajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte vodom.

Poklopite i kuhajte na tihoj vatri.

Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i u nju nalijte u grašak. Kuhajte otprilike 30-45 minuta.

Ako vam grašak nije dovoljno gust dodajte kašiku brašna i dobro umiješajte da ne ostanu grudvice!