Tajni sastojak koji grašku daje poseban šmek i čini ga gušćim nego inače. U pitanju je priprema sa mirođijom.
Lagan je za stomak, zdravo i ukusno, a nije vam potrebna nikakva posebna kulinarska vještina da biste ga skuhali.
Sastojci:
500 g graška
500 g mesa (teletina ili piletina)
1 crni luk
1 praziluk
1 šargarepa
1 krompir
3 čehna bijelog luka
1 kesica instant krem čorbe od graška
suhi biljni začin, biber
1 kašičica slatke mljevene paprike
malo mirođije
2 kašike kečapa
1 kašičica suhog vlašca
Priprema:
Propržite isjeckan crni luk i praziluk i posolite. Dodajte meso isjeckano na kockice. Začinite suhim biljnim začinom, biberom i slatkom mlevenom paprikom. Ako želite, možete da dodate i tucanu ljutu papriku i vlašac.
Kada se meso malo upržilo, ubacite sitno sheckan krompir, šargarepu i bijeli luk. Promiješajte, pa dodajte grašak i opet promiješajte. Dodajte malo mirođije, malo kečapa i nalijte vodom.
Poklopite i kuhajte na tihoj vatri.
Napravite supu sa toplom vodom i dodajte malo mirođije, pa i u nju nalijte u grašak. Kuhajte otprilike 30-45 minuta.
Ako vam grašak nije dovoljno gust dodajte kašiku brašna i dobro umiješajte da ne ostanu grudvice!