Ekonomija

Kada i kako do sniženja cijena? Entitetske vlade imaju alate da smanje cijene hrane

A nakon što su u Srbiji smanjene cijene velikog broja prehrambenih proizvoda, i u Republici Srpskoj na pomolu je ograničavanje cijena domaćih proizvoda.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Analitičari ocjenjuju kako entitetske vlade imaju alate da smanje cijene hrane, te da se to davno moglo postići. U Federaciji je na snazi odluka o ograničenju marži na osnovne prehrambene proizvode, i kažu da nemaju zakonskog osnova drugačije djelovati. Cijene hrane i dalje su izrazito visoke i nose više od polovine troška u potrošačkoj korpi koja je za august dostigla rekordnih tri hiljade i 300 maraka.

Po ugedu na Srbiju i u Republici Srpskoj je najavljena akcija smanjenja cijea hrane domaćih proizvoda i tim pvoodfom za je najavljen sastaank ministra trgovine i turizma sa predstavniima trgovačkih lanaca kako bi se vidjelo u kom procentu se cijene domaćih proizvoda mogu sniziti.

U akciju će biti pozvani da se uključe ,pored trgovačkih lanaca i proizvođači i distributeri, a sve nakon što se vidjelo da ograničavanje marži na osnovne životne namirnice i nije puno uticalo na smanjenje cijena hrane. U Republici Srpskoj ovo je nastavak akcije Društveno“ odgovorno“ iz juna ove godine.

“Da dodatno pomognemo građanima, da uključimo širi dio poslovne zajednice, ne samo trgivačke lance, već sve u lancu koji služi za dolazak jednog proizvoda na police. Kampanja će biti usmjerena na poboljšanje trenutnog stanja inflacije”, kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS-a

U ime svih građana, a posebno onih najugroženijih pozdravljamo ovu akciju, ali ako ona bude mjera koja će se vrlo brzo desiti, a da ne čekamo par mjeseci na to.

U Udruženjima potrošača kažu da je i bilo vrijeme i da treba pratiti ono što se dešava u regionu, pa da dođe i kod nas do smanjenja cijena bar dijela proizvoda.

“Vlada je trebalo odavno da se pozabavi stanjem na tržištu i utvrdi koje cijene bi bile realno opravdane i da onda te cijene jednostavno ograniči, a ne da se pregovara i dogovara, ako imate sve poluge da jednu takvu odluku donesete, a ne da molite nekoga da vam izađe u susret”, mišljenja je Murisa Marić iz udruženja građana „DON“ Prijedor

Analitičari su ocijenili da je vlastima u Bosni i Hercegovini odavno na raspolaganju veliki broj alata kojima bi izvršili pritisak na smanjenje cijena.

“Vlada je trebala odavno se pozabavi analizom stanja na tržištu, utvrdi koje cjene bi bile realno opravdane troškovima i da onda te cijene jednostavno propiše odnosno ograniči maksimalni iznos cijena bez nekih pregovora i dogovora”, govori ekonomski analitičar Igor Gavran

Građani pozdravljaju najavu akcije,dok su neki i skeptični.

U Ministarstvu trgovine Federacije BiH tvrde da je nedavnim ograničavanjem marži na osnovne životne namirnice Vlada učinila sve što je mogla jer se cijene na tržištu formiraju slobodno, te da bi drugačija odluka o ograničavanju cijena bila kršenje zakona, piše BHRT

Prihvati notifikacije