On je prirodno sredstvo za umirivanje nadraženog grla, djeluje protuupalno i antiseptički, a osim toga pročišćuje dišne puteve te jača naš imunitet. Lovorov list često se koristi u kuhinji kao dodatak jelima jer im daje posebnu aromu, a eterično ulje lovora izvrsno je za inhalaciju i dezinfekciju prostora, pogotovo u sezoni gripe, prenosi Zadovoljna.hr.
U nastavku provjerite kako se pravi sirup od lovora.
Sastojci:
6 sušenih listova lovora
1 limun
3 velike kašike meda
3 dl vode
Priprema:
1. U posudi prokuhajte vodu. Dodajte lovor u vrelu vodu i kuhajte ga pet minuta. Posudu pritom poklopite.
2. Nakon pet minuta izvadite listove iz vode. Pustite da se malo ohladi te dodajte med i sok jednog limuna.
3. Kad je sirup potpuno hladan, pretočite ga u staklenku.
Napomena: Uzimajte malu kašiku tri puta dnevno, a posebno pri velikim napadima kašlja.