BiH

Josip Brkić na neformalnom ministarskom sastanku Vijeća za opće poslove u Murciji

Na poziv španjolskog Ministarstva vanjskih poslova, EU i saradnje, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić boravi u Murciji.

FOTO:  MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Naime, od 27. do 28. septembra u Murciji se održava neformalni ministarski sastanak o općim poslovima i kohezijskoj politici na kojem će se raspravljati o pitanjima kao što su proširenje EU-a i pitanjima koja se odnose na otvorenu stratešku autonomiju i kohezijsku politiku nakon 2027. pod nazivom Kohezija 2.0.

Zamjenik Brkić obratio se Vijeću za opće poslove i upoznao ih s ključnim segmentima evropskog puta Bosne i Hercegovine i napretku u ispunjavanju 14 prioriteta. Nakon sticanja statusa kandidata u decembru prošle godine, Bosna i Hercegovina je napravila značajne iskorake na svom evropskom putu i usvojila zakonska rješenja koji će pomoći Bosni i Hercegovini u implementaciji europskih normi i praksi.

Bosna i Hercegovina nastavlja predano raditi i čvrsto vjeruje u pozitivno predstojeći Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine i skorije odluke o otvaranju službenih pregovora koji će dati novu dimenziju u našim EU integracijskim procesima.

FOTO:  MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Na marginama ministarskog sastanka zamjenik Brkić održao je bilateralni sastanak s državnim tajnikom za EU španjolskog Ministarstva vanjskih poslova, EU i saradnje Pascualom Navarrom. Zamjenik Brkić upoznao je državnog tajnika Navarra o evropskom putu Bosne i Hercegovine i uspostavljenoj dinamici u aktuelnom sazivu Vijeća ministara.

Tokom boravka u Murciji održan je i bilateralni susret s belgijskom ministricom vanjskih i europskih poslova, vanjske trgovine i federalnih kulturnih institucija Hadjom Lahbib.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Zamjenik Brkić upoznao je ministricu Lahbib o evropskim aktivnostima BiH te kako Bosna i Hercegovina očekuje pozitivno Izvješće Europske komisije o napretku BiH krajem oktobra.

Prihvati notifikacije