BiH

Brkić na Političkom forumu o održivom razvoju: BiH je predana transformaciji i modernizaciji cjelokupnog društva

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, koji predvodi izaslanstvo BiH na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini (HLPF) u New Yorku, predstavio je 14. jula 2023. godine drugi Dobrovoljni nacionalni pregled BiH o provedbi UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj (Voluntary National Review).

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Tom prigodom zamjenik Brkić je istaknuo da je BiH od prvog Dobrovoljnog nacionalnog pregleda u julu 2019. godine nastavila biti predana transformaciji i modernizaciji cjelokupnog društva u skladu s Agendom 2030. Potom se osvrnuo na pandemiju COVID-19 i njene posljedice, koje su uz rat u Ukrajini, doprinijele sporijem napretku u procesu implementacije Ciljeva održivog razvoja. Naglasio je da je Vijeće ministara usvojilo Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH, u skladu sa novonastalim okolnostima i realnostima, te osnovalo Interresornu radnu skupinu za praćenje implementacije Ciljeva održivog razvoja (SDG vijeće). Ocijenio je kako se ulažu veliki napori u poboljšanje vertikalne suradnje između različitih razina vlasti, kao i bolju razmjenu iskustava i lekcija, posebice među lokalnim zajednicama. Izvijestio je da je u BiH napredak postignut u određenim područjima kao što su digitalizacija, energetska tranzicija i učinkovitost, oblastima s mogućnostima za nova zapošljavanja i unapređenje zaštite okoliša te da naša zemlja pridaje veliki značaj uključivanju privatnog sektora u ispunjavanje Agende 2030. Istaknuo je i da je Bosna i Hercegovina je bila vrlo aktivna u promicanju regionalne suradnje u razmjeni najboljih praksi i naučenih lekcija.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Zamjenik Brkić je tokom prezentacije drugog Dobrovoljnog pregleda govorio i o problemima s kojima se BiH u posljednje vrijeme suočava, prije svega kada je riječ o odlasku ljudi iz zemlje i odljevu mozgova, posebice u sektoru zdravstva. Kada je riječ o izazovima, koji su pred BiH na zahtjevnom putu ka postizanju ciljeva SDG-a, upozorio je da su potrebni dodatni napori kako bi se koncept održivosti integrirao u sve dijelove društva. Potom je izvijestio i o procesu zelene tranzicije i potencijalima za obnovljive izvore energije u BiH. Dodao je da bi ulaganje u te izvore smanjilo emisije, poboljšalo kvalitetu zraka i otvorilo nova radna mjesta u Bosni i Hercegovini. Na kraju je upozorio da moramo biti potpuno svjesni izazova s kojima bismo se mogli suočiti tijekom druge polovice razdoblja provedbe SDG-a.

Na marginama Foruma, zamjenik Brkić se u odvojenim susretima sastao sa pomoćnicom glavnog tajnika UN-a, pomoćnicom administratora UNDP-a i direktoricom Regionalnog ureda za Europu i Zajednicu neovisnih država UNDP-a Ivanom Živković i državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva za Bliski istok, sjevernu Afriku, južnu Aziju i UN i posebnim izaslanikom premijera za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima lordom Ahmadom od Wimbledona.

Na Političkom forumu, koji se od 10. do 19. jula 2023. godine održava pod okriljem Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda, pod nazivom „Ubrzanje oporavka od pandemije koronavirusa (COVID-19) i puna realizacija Agende za održivi razvoj 2030” sudionici raspravljaju o učinkovitim i inkluzivnim mjerama oporavka nakon pandemije COVID-19 na Ciljeve održivog razvoja (SDG) kao i nekim od ključnih ciljeva Agende, poput osiguravanja čiste vode, dostupne i čiste energije i pitanja stvaranja održivih gradova i lokalnih zajednica. Nacionalne DNP-ove na ovogodišnjem Forumu predstavit će osim BiH još 38 zemalja.