Svijet

Još jedna američka žrtva vapea: Ženi iz Sjeverne Karoline otkazala pluća

Žena iz Sjeverne Karoline koja je prestala pušiti zbog vapinga misleći da je to zdravija opcija umrla je nakon što su joj otkazala pluća.

FOTO: DAILYMAIL
FOTO: DAILYMAIL

Amanda Lee Hall, 44, iz grada Sanforda na istoku države, pušila je pola kutije Marlboroa dnevno, ali je 2014. uzela e-cigarete zbog straha za zdravlje, piše dailymail.

Ali u jesen 2019. stvari su krenule nagore kada se počela da bori za zrak te je pala u komu. Kada se probudila, shvatila je da teško pokreće ruke te da otežano govori.

FOTO:
FOTO:

Umrla je godinu i po kasnije.

Mnogi Amerikanci vape smatraju sigurnim, ali sve je više dokaza da e-cigarete također uzrokuju ozbiljna oštećenja pluća i srca.

Udovica gospođe Hall rekla je da je stalno pušila svoj vape. Bilo je to toliko da se čak našalila da je okolo prati ”voćni oblak”.Dodala je: ”Ako poznajete nekoga ko koristi vape, zamolite ga da prestane. Ne želim da iko prolazi kroz ono što je Amanda prošla”.

Procjenjuje se da 8,1 milion Amerikanaca sada puši na uređajima svake sedmice, ako ne i svaki dan.

Ovo uključuje više od 3 miliona djece u osnovnoj i srednjoj školi, koju su namamili brendovi koji nude voćne okuse.

Istraživanja su pokazala da ostavljaju korisnike s istim rizikom od srčanih problema i ne pomažu ljudima da ostave cigarete.

Gospođa Hall je počela pušiti cigarete kada je imala samo 14 godina i nastavila pušiti 22 godine. Ali odlučila je da se prebaci na vaping 2014. godine nakon što je njenom ocu, koji je bio doživotno pušač, dijagnostikovana smrtonosna bolest pluća.

Prihvati notifikacije