Svijet

Jedan od najzloglasnijih Putinovih komandanata pronađen mrtav: Šire se dvije verzije priče o njegovoj smrti

Dmitrij Lisicki, komandant ruskih padobranaca i jedan od Putinovih najzloglasnijih komandanata, pronađen je mrtav, javlja ukrajinska Pravda.

FOTO: MILLIYET
FOTO: MILLIYET

Šire se dvije verzije priče o njegovoj smrti jedna govori da se sam ubio, dok druga navodi da su ga ubile Oružane snage Ukrajine.

Bloger Jegor Guzenko, koji je služio pod komandom Lisickog, izvijestio je o njegovoj smrti prije tri dana. Lisicki je bio komandant 1. desantno-jurišnog bataljona 247. gardijske desantno-jurišnog puka ruske vojske. Bloger tvrdi da ga je likvidirala Ukrajina i da je to “osveta za Ilovajsk” – pokolj stotina ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca u Donjeckoj oblasti 2014. koji je Lisicki nadgledao.

“Pretrpio je teške gubitke lani kod Harkova”, tvrdi Butusov.

Kasnije su i ukrajinski mediji izvijestili da su Oružane snage Ukrajine ubile Lisickog, prenosi Index.

Ruski mediji, pak, tvrde da si je Lisicki sam oduzeo život. Njegovo je tijelo navodno pronađeno s prostrjelnom ranom oko 10 sati 26. marta u njegovom stanu u Stavropolju u ulici Serova. Njegove kolege tvrde da je Lisicki u posljednje vrijeme bio u depresiji i da je govorio o tome da će sebi oduzeti život, navodno “zbog pritužbi na njegove nezakonite radnje prema svom osoblju”.

Smrt potpukovnika za portal Baza potvrdio je Aleksandr Tenkov, načelnik Blagodarnenskog okruga Stavropoljskog kraja, ne navodeći uzrok.

Lisicki je sudjelovao u gotovo svim ratovima koje je započela Rusija, posebno u Abhaziji, Dagestanu i Čečeniji. Također je komandovao ratnom taktičkom grupom 247. pukovnije, koja je 2014. napala jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Ilovajsku.

Prihvati notifikacije