Magazin

Japanci se kunu u ovaj čudotvorni prah, a jedna djevojka ga je pila 2 sedmice – ovo je njeno iskustvo

Sigurno ste već čuli za mača (matcha) čaj, ako ga niste već i probali.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Sve više ljudi ga koristi za piće, ali i u ishrani zbog brojnih benefita. Mača čaj je tradicionalni japanski zeleni čaj koji se odlikuje posebnim načinom uzgajanja i obrade.

Pravi od mladih listova čaja Camellia sinensis, koji se pokrivaju 30 dana pre žetve da ne bi bili izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti. To rezultuje povećanom proizvodnjom hlorofila, aminokiselina i daje biljci tamnozelenu nijansu. Nakon što se listovi uberu, samelju se u fini prah poznat i kao mača prah.

Benefiti mača čaja

Visok nivo antioksidanata – Mača čaj je bogat antioksidansima, posebno epigalokatehin galatom (EGCG). Ovi antioksidansi mogu pomoći u zaštiti organizma od oksidativnog stresa i slobodnih radikala.

Povećava energiju i poboljšava koncentraciju – Sadrži kofein, ali i aminokiselinu L-teanin, koja može ublažiti učinke nervoze i poboljšati koncentraciju. Ovaj balansirani efekat kofeina i L-teanina pruža energiju bez izazivanja nervoze ili naglog pada energije.

Podrška metabolizmu – Neke studije sugerišu da mačamože pomoći u poboljšanju metabolizma i podržavanju procesa mršavljenja. Ovo se pripisuje kombinaciji kofeina i drugih jedinjenja prisutnih u prahu mače.

Detoksikacija – Zbog načina uzgoja i obrade, mača može biti korisna u detoksikaciji organizma. Hlorofil takođe pomažeu eliminaciji toksina i teških metala iz tela.

Podrška imuno-sistemu – Antioksidansii, uključujući EGCG, pružiti jačaju imunološki sistem i pomažu u borbi protiv infekcija.

Jana Akerman je za Glamour ispričala šta se dogodilo posle dvije sedmice konzumiranja ovog napitka.

„Prije eksperimenta, bila sam pravi ljubitelj kafe. Ne treba mi kofein da bih se razbudila, jednostavno volim svoj jutarnji ritual sa kapućinom i ovsenim mlekom, jer mi je preukusan. Ali već od 11 h prvog dana bez kafe, razmišljala sam samo o jednom: treba mi kapućino. Osećala sam se usporeno, maglovito, bez energije. Znala sam da će biti teško, ali nisam očekivala ovoliko teško.

Moram da priznam, pod pritiskom rokova i haotičnog rasporeda, popustila sam već prvog dana. Popodne sam popila kafu. Kofein je brzo proradio i odmah sam bila srećnija, ali obećala sam sebi da ću sutradan biti doslednija. Kako je prolazila prva nedelja, pila sam mača late s ovsenim mlekom za doručak, a ponekad i drugi kasnije tokom dana – nekad hladan, što mi je čak bilo i ukusnije.

Priprema kafe mi je ranije bila stvar jednog dugmeta, dok je spremanje mače više oduzimalo vremena, ali bilo je i lepše. Nekad i pet minuta pauze može mnogo da znači. Želja za kafom me držala još nekoliko dana, ali brzo bih je umirila mačom. Posle nedelju dana, već sam se navikla. Počela sam da više volim ukus zelenog čaja i način na koji mi daje energiju, a i zdravstveni benefiti su dodatna motivacija. Na kraju krajeva, mača je zdravija i lepše izgleda od kafe“, prenosi mondo.rs.

Zaključak nakon dvije sedmice bez kafe

„Nisam potpuno izbacila kafu, ali jesam je smanjila. Prvog dana nakon eksperimenta, popila sam jutarnju kafu s uživanjem, ali od tada sam se svela na jednu dnevno, umesto dve. Uveče popijem maču ili se potpuno odreknem kofeina. Zanimljivo je što sam eksperiment započela tik pred menstruaciju, kada obično imam PMS – manjak energije, promenljivo raspoloženje. Ovog puta, ništa od toga! Bila sam vedra do samog kraja ciklusa. Čak je i partner primetio. Tako da ću i narednog mjeseca, u tom periodu, ponovo izbaciti kafu.

Shvatila sam koliko sam se oslanjala na kafu i koliko sam bila iscrpljena kad sam je naglo izbacila. Mača takođe sadrži kofein, ali se sporije apsorbuje, pa mi je energija trajala duže, čak i kada sam je pila samo ujutru. Zato mi je dugoročni cilj da unesem više raznolikosti u izbor toplih napitaka – kafa, mača, kakao, biljni čajevi. Otkad sam uvela tu promenu, osećam se odmornije, budnije i zdravije“, otkrila je Jana Akerman.