IT

Japanci rekorderi u brzini interneta: Mogu da skinu 80.000 filmova u sekundi

SvJetski rekord, kada je u pitanju brzina interneta, pripada Japancima, a inžInjeri ove zemlje su kreirali internet čija brzina omogućava skidanje 80.000 filmova za samo jednu sekundu.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Novi rekord brzine interneta iznosi 319 terabita u sekundi (Tb/s), a ova brzina se mjeri na osnovu količine podataka koji mogu da se prenesu između dva uređaja u jednoj sekundi.

Postignuta brzina je duplo veća od prethodne rekordne brzine, a oko 7,6 miliona puta je veća od prosječne brzine onog interneta koji ljudi koriste kod kuće (oko 42 megabita u sekundi).

Kako bi se ostvarila ovakva brzina, istraživači sa Japanskog Nacionalnog instituta za informacione i komunikacione tehnologije razvili su eksperimentalno optičko vlakno sa četiri jezgra.

Svoje vlakno su kombinovali sa laserom koji je koristio impulse na različitim talasnim dužinama i tehnikama pojačavanja signala, što je omogućilo prenos podataka na udaljenosti većoj od 2.800 kilometara i to pomenutom brzinom od 319 Tb/s.

S obzirom na to da su skupi laser i pojačala koji su se koristili za obaranje rekorda, ne očekujte kućni internet od 300 Tb/s u skorije vreme, ali zato možemo da dobijemo optička vlakna koja su korišćena.

Naučnici vjeruju da možda neće predstavljati problem da se vlakna iz eksperimenta integrišu u infrastrukturu koja već postoji.

Prihvati notifikacije