Svijet

Japan i Grčka obećali jačati sigurnosne, vojne i ekonomske veze

Japanski premijer Fumio Kishida i njegov grčki kolega Kyriakos Micotakis usuglasili su se danas da ojačaju svoje sigurnosne, vojne i ekonomske veze.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Obećali su da će sarađivati u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu i druge prijetnje u Evropi i Aziji.

Naglasili su da su pristali nadograditi odnose svojih zemalja na “strateško partnerstvo”, s vojnim vezama koje pokrivaju vojnu opremu i tehnologiju.

Lideri su u zajedničkoj izjavi nakon razgovora u Tokiju saopćili da su prepoznali važnost jačanja angažmana NATO-a u Indo-pacifičkoj regiji i daljeg promoviranja saradnje NATO-a s Japanom.

Priznanje je uslijedilo nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas doputovao u Tokio nakon posjete Južnoj Koreji, gdje je pozvao Seul da pruži direktnu vojnu podršku Ukrajini.

Japan, bliski saveznik Sjedinjenih Država, posljednjih je godina proširio svoje vojne veze s drugim indo-pacifičkim državama, kao i s Britanijom, Evropom i NATO-om.

Japan je također objavio novu strategiju nacionalne sigurnosti u kojoj navodi odlučnost da izgradi svoju vojsku i prevaziđe principe nakon Drugog svjetskog rata koji ga ograničavaju na samoodbranu, prenosi AP.

Prihvati notifikacije