Region

Jako loše vijesti za Srbiju: EP traži uvođenje sankcija Rusiji, u suprotnom će zatvoriti sve fondove EU

Nacrt rezolucije poslanika iz EP Tonina Picule u kojoj se državama članicama preporučuje da se sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorima samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama naći će se pred poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici u utorak 22. novembra, objavio je portal European Western Balkans (EWB).

FOTO: AGENCIJE
FOTO: AGENCIJE

U suprotnom, spominje se preispitivanje fondova EU za Srbiju, ali i projekata u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, navodi Nova.rs.

U dijelu koji se odnosi na Srbiju, na nacrt rezolucije o kojoj će se glasati na istom plenarnom zasjedanju, podnijeta su još dva usmena amandmana u kojima se poziva da se posebno ispitaju svi projekti u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, „kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije“.

U drugom usmenom amandmanu predlaže se i formulacija da države članice da preispitaju sve „bilateralne kao i fondove EU za Srbiju, koji bi koristili srbijanskim vlastima“, saznaje EWB.

U jednom od novih amandmana koji se odnosi na čitav region, pozdravlja se nedavno usvajanje sporazuma na Samitu Berlinskog procesa, posebno zaključivanje regionalnih sporazuma o mobilnosti, slobodi putovanja sa ličnim kartama i priznavanju akademskih diploma i stručnih certifikata.

U tom dijelu nacrta rezolucije, Evropski parlament poziva države članice da izraze „rezervu u vezi sa bilo kojom incijativom regionalne saradnje koja ne obuhvata svih šest zemalja Zapadnog Balkana i nije zasnovana na pravilima EU, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan“.

Nakon glasanja u plenumu izveštaj Tonina Picule će dobiti formu rezolucije, koja je i zvanični stav Evropskog parlamanta o stanju politike proširenja. Rezolucije EP imaju formu preporuke državama članicama i drugim institucijama u EU, navodi EWB.

Prihvati notifikacije