Zašto jagode treba pažljivo oprati?
Jagode rastu nisko pri tlu i često se prskaju pesticidima kako bi bile zaštićene od štetnika, plijesni i kvarenja. Osim toga, tijekom transporta i pakiranja dolaze u dodir s različitim površinama i rukama. Upravo zato spadaju među voće koje se nalazi na vrhu liste po količini pesticida u brojnim istraživanjima.
Neoprane jagode mogu sadržavati ostatke pesticida, bakterije, pa čak i jajašca parazita. Iako nisu nužno opasne ako pojedete jednu-dvije neoprane, redovito konzumiranje nepranog voća, posebno kod djece i osjetljivijih osoba, nosi određene zdravstvene rizike.
Kako ih pravilno oprati
Da biste uklonili što više nečistoća, ali i sačuvali njihov okus i teksturu, slijedite sljedeće korake.
Ne uklanjajte peteljke prije pranja. Ako ih skinete, jagode će upiti više vode i postati vodenaste. Stavite jagode u veliku zdjelu i napunite je hladnom vodom. Lagano ih promiješajte rukom i pustite da stoje 5–10 minuta. U vodu možete dodati žlicu octa ili sode bikarbone – to pomaže u uklanjanju dodatnih nečistoća i bakterija.
Nakon namakanja, jagode pažljivo isperite pod mlazom hladne vode. Stavite ih na čistu krpu ili papirnati ručnik da se osuše. Tek tada im uklonite peteljke i pripremite ih za konzumaciju.
Nemojte prati jagode unaprijed ako ih nećete odmah konzumirati – brže će se pokvariti. Ako kupujete domaće ili eko jagode, i dalje ih perite zbog mogućih tragova zemlje i bakterija. Jagode koje su mekane, smežurane ili imaju tamne mrlje najbolje je odmah odvojiti.