Svijet

Izraelska vojska uništila cijelu palestinsku stranu graničnog prelaza Rafah

Prelaz Rafah u južnom Pojasu Gaze više nije upotrebljiv nakon što je izraelska vojska potpuno uništila njegovu palestinsku stranu, javio je u srijedu Radio Izraelske vojske.

FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Video snimak koji je radio postavio na društvenoj mreži X pokazuje velika razaranja koju je izazvala izraelska vojska na prelazu, pri čemu glavna sala izgleda potpuno sravnjena, a okolne zgrade srušene.

“Ovako danas izgleda prelaz Rafah, potpuno uništen i više neupotrebljiv, nakon što ga je za jednu noć preuzela brigada 401”, navela je radio stanica dodajući: “Zbog relativne blizine granice, izraelska vojska je koristila prelaz kao stajalište i odmorište”.

Izraelska vojska je 7. maja preuzela kontrolu nad prelazom, dan nakon što je Tel Aviv najavio vojnu operaciju u gradu Rafah, koji je bio prepun raseljenih osoba, ne obazirući se na međunarodna upozorenja o posljedicama.

Radio je naveo i da vojska “efikasno kontroliše” Filadelfijski koridor duž granice između Gaze i Egipta.

“Izraelska vojska je već počela da razmišlja o dugoročnoj kontroli Filadelfijskog koridora“, navodi se u saopštenju.

Na snimku se vidi kako izraelski buldožer ruši zgradu u blizini Filadelfijskog koridora i šatore koje su raseljeni Palestinci morali hitno napustiti prije izraelskog napada na Rafah.

“Evo podsjetnika na ono što je bilo u Rafahu prije nego što je izraelska vojska ušla u to područje: šatori za raseljene ljude i izbjeglice, koji su sada potpuno prazni”, navedeno je.

O trenutnim bitkama radio je objavio da se izraelski vojnici “suočavaju s velikim izazovom u Rafahu, odnosno miniranim zgradama”.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od oktobra prošle godine ubijeno je 37.396 Palestinaca, većinom žena i djece.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.