Svijet

Izraelci ubili trogodišnjeg Muhameda, a onda rekli "žao nam je zbog incidenta”

Trogodišnji palestinski dječak umro je nekoliko dana nakon što su ga izraelske snage upucale u glavu.

FOTO: WAFA.PS
FOTO: WAFA.PS

Mohammed Tamimi i njegov otac upucani su dok su napuštali svoj dom u Nabi Salehu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je saopštila da su njeni vojnici otvorili vatru dok su jurili za dvojicom naoružanih napadača koji su ranije pucali na obližnje jevrejsko naselje, prenosi BBC.

U saopćenju nakon incidenta, vojska je dodala da žali zbog nanošenja štete “neborcima”.

Palestinski aktivista i novinar Bilal Tamimi, koji je također bio povrijeđen, rekao je da je izraelska vojska čekala u zasjedi automobil koji je prolazio kroz Nabi Saleh, te je otvorila vatru kada se približio.

Mališan je prevezen izraelskim vojnim helikopterom u dječju bolnicu Safra u Izraelu na liječenje od povreda glave, ali se nije oporavio.

Njegov otac Haitham otpušten je iz palestinske bolnice. Prema informacijama uspio je posjetiti svog sina u Izraelu prije nego što je umro.

Izraelska vojska, koja ima svoj položaj neposredno ispred Nabi Saleha, ranije je objavila video koji očigledno prikazuje dvije figure kako pucaju iz oružja. Rečeno je da je pucnjava prema naselju Halamish, poznatom i kao Neveh Tzuf, trajala “nekoliko minuta”.

Rečeno je da su njeni vojnici odgovorili paljbom, pri čemu su dva Palestinca ranjena.

“[Izraelska vojska] žali zbog štete koja je nanesena neborcima i posvećena je da učini sve što je u njenoj moći da spriječi takve incidente. Incident je u fazi istrage”, navodi se.

Naselje Halamish osnovano je 1970-ih i dugo je bilo izvor nesuglasica s palestinskim seljanima koji žive u blizini.

Nekoliko godina u Nabi Salehu su se održavale demonstracije u petak, a lokalni aktivisti protestirali su protiv konfiskacije palestinske zemlje i preuzimanja izvora.

To bi često dovelo do nasilnih sukoba s izraelskim vojnicima koji su koristili suzavac i gumene metke da im blokiraju put.

Od početka godine, blizu 150 Palestinaca je ubijeno od izraelskih snaga ili doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalemu i pojasu Gaze. Brojke uključuju militante kao i civile.

Osim toga, 23 osobe na izraelskoj strani su ubijene, uključujući dva stranca i palestinskog radnika, u nasilju vezanom za izraelsko-palestinski sukob. Jedan od ubijenih bio je pripadnik izraelskih snaga sigurnosti.

S obje strane među poginulima ima djece. Mohammed Tamimi bio je najmlađi Palestinac koji je ubijen na Zapadnoj obali.

Blizu 700.000 doseljenika trenutno živi na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu. Jevrejska naselja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom pravu iako Izrael to osporava.

Prihvati notifikacije