Svijet

Izrael uhapsio još 20 Palestinaca u racijama na Zapadnoj obali

Izraelska vojska je u četvrtak uhapsila još 20 Palestinaca u vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, objavile su grupe za pitanja zatvorenika, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI

„Među pritvorenicima je bio i predsjednik sada raspuštenog Palestinskog zakonodavnog savjeta, Aziz Dweik“, navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja pritvorenika i Društva palestinskih zatvorenika.

Izraelska vojska je ranije ove sedmice oslobodila Dweika.

Sa novim hapšenjima broj Palestinaca koje je izraelska vojska pritvorila na Zapadnoj obali od prošlog oktobra, prema palestinskim podacima, povećan je na 9.300.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Oko 550 Palestinaca je od tada ubijeno, a skoro 5.200 je ranjeno u izraelskoj vatri na okupiranoj teritoriji, podaci su palestinskog Ministarstva zdravlja.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.