Svijet

Izrael olakšao putovanja palestinskim Amerikancima

Izrael je u ponedjeljak olakšao putovanja palestinskim Amerikancima iz pojasa Gaze u sklopu završnih priprema za sporazum kojim bi se Izraelcima omogućilo da uđu u Sjedinjene Države bez viza, kazao je izraelski zvaničnik.

FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
FOTO: EPA-EFE/MOHAMMED SABER
Ilustracija

Kao uslov za njeno pristupanje američkom programu ukidanja viza (VWP), Izrael je od 20. jula ublažio pristup svojim granicama, kao u i izvan okupirane Zapadne obale, za palestinske Amerikance u, kako saveznici smatraju, pilot projektu.

Krajnji rok za Izrael da pokaže usklađenost s američkim uslovima je 30. septembar. Ukoliko bude uspješan, očekuje se da će biti uključen u VWP do novembra.

Gaza, čiji je vladajući pokret Hamas označen kao teroristička grupa od Izraela i Sjedinjenih Država, prethodno je isključena iz pilot projekta. Enklava je pod izraelskom i egipatskom blokadom i obje drže ograničenja duž svojih granica s njom.

Isključenje je izazvalo proteste palestinskih Amerikanaca i pozive Washingtona na promjenu prakse.

Izraelski zvaničnik je kazao da će od ponedjeljka palestinski Amerikanci koji žive u Gazi i koji se ne smatraju sigurnosnim prijetnjama moći ući u Izrael s turističkim vizama “B2”, što im otvara mogućnost da putuju s njegovih aerodroma.

Izrael je ranije saopćio kako 15. septembra namjerava uključiti palestinske Amerikance koji žive u Gazi, čiji broj procjenjuje na između 100 i 130, ali će pokušati pomjeriti datum.

Američka ambasada u Jerusalemu nije imala nikakav komentar.

U okviru pilot projekta, Izrael tvrdi da je već puštao palestinske Amerikance da napuste Gazu specijalnim autobusima za Jordan, odakle bi mogli putovati negdje drugdje.

U drugoj novoj politici, Izrael kaže da dopušta palestinskim Amerikancima iz inostranstva koji imaju najbližu rodbinu u Gazi da obavljaju posjete jednom godišnje u trajanju do 90 dana.

Palestinski i američki zvaničnici ocijenili su da broj dvojnih američkih državljana u Gazi može biti nekoliko stotina, u očiglednom neskladu u brojkama. Izraelski zvaničnik je kazao da većina njih nisu stalni stanovnici Gaze, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije