Svijet

Izrael kaže da će otpočeti invaziju Rafaha prije Ramazana ako se ne ispuni ovaj uslov

Izraelski ministar Benny Gantz je dao sljedeću izjavu u vezi planirane invazije Rafaha.

Izraelski ministar Benny Gantz
FOTO: ABIR SULTAN/EPA

Izrael je izdao upozorenje da će proširiti vojne operacije u gradu Rafahu na jugu Gaze ako taoci koje drži Hamas ne budu vraćeni do početka Ramazana, izjavio je ministar ratne vlade Benny Gantz. Očekuje se da će rok biti oko 10. ili 11. marta, piše CNN.

Pročitajte još

Gantz je naglasio koordiniran pristup sa američkim i egipatskim partnerima za evakuaciju civila i minimiziranje žrtava. Pregovori o oslobađanju talaca i dugotrajnom prekidu vatre teku sporo, a Hamas predlaže postepeno povlačenje izraelskih trupa i trajni prekid rata.

Sve je veća zabrinutost zbog potencijalnog humanitarnog uticaja na Rafah, gdje se raseljeni Palestinci sklanjaju u blizini egipatske granice. Međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije, upozorila je na operaciju u Rafahu, strahujući da bi mogla dovesti do humanitarne krize.

Egipat je povećao mjere sigurnosti na svojoj granici u očekivanju mogućih efekata prelivanja, uskraćujući bilo kakve pripreme za kampove ili skloništa. U međuvremenu, Izrael nastavlja svoju operaciju u drugim dijelovima Gaze, uključujući raciju na bolnicu Nasser u Khan Younisu, stavljajući je van funkcije i rezultirajući žrtvama.

Izraelska vojska tvrdi da Hamas drži taoce u bolnici, što Hamas poriče. Situacija je i dalje napeta, sa potencijalnim implikacijama na sukob koji je u toku.

Prihvati notifikacije