Kultura

Izložba 'Graditeljski simboli Tuzle' postavljena na Trgu slobode

Arhiv Tuzlanskog kantona, u povodu obilježavanja Dana evropskog nasljeđa, postavio je na Trgu slobode u Tuzli izložbu "Graditeljski simboli Tuzle". 

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Na izložbi su predstavljeni reprezentativni objekti koji su po svojim graditeljskim, arhitektonskim karakteristikama, te značaju s kulturnog, vjerskog, obrazovnog i drugog značaja, bili i ostali simboli Tuzle i Bosne i Hercegovine.

– Vjerujem da će ovakav pristup uticati na svijest kod svih nas o značaju kulturno-historijskog nasljeđa. Ova izložba se koncepcijom veže za Tuzlu i graditeljske simbole koji su obilježili rast, razvoj i urbanizaciju Tuzle.

Riječ je o reprezentativnim objektima u svakom aspektu te objektima koji su bili i ostali simboli grada, objekti koji su porušeni ali koji su obnovljeni i objekti koji su porušeni, a nisu obnovljeni. Stariji kroz izložbu mogu evocirati uspomene, a mladi da upoznaju Tuzlu – kaže direktor Arhiva TK Omer Zulić.  

Izložba se sastoji od 16 panoa, a na svakom je prikazan jedan od objekata – simbola Tuzle. Među sačuvanim objektima prikazani su: Hastahana, Most s kipovima, Srpska pravoslavna crkva (Hram Uspenja Presvete Bogorodice) i Turalibegova (Poljska) džamija.

– Objekti predstavljaju simbole gradova. Arhiv TK posjeduje bogatu arhivsku građu i uz svaki postavljeni pano imamo i jednu priču o objektima. Koristili smo fogorafije, arhivske dokumente, novinske članke… – kaže jedna od autorica izložbe Hatidža Fetahagić.

Porušeni objekti koji su prikazani izložbom su: Austrijska pošta/Narodna biblioteka, Dom zdravlja Skver, Velika Gimnazija u Tuzli, Hotel “Bristol” i hotel “Grand”, zgrada Behrambegove medrese, željeznička stanica Musala, Solana Simin Han, Špiritana i Templ (Jevrejski hram).

Prihvati notifikacije