Kultura

Tuzla priređuje izložbu o profesionalnoj karijeri velikana sevdaha Safeta Isovića

Čast i zadovoljstvo nam je pozvati vas na svečano otvaranje izložbe o doajenu sevdaha Safetu Isoviću, autorice Đane Kukić, koja će biti otvorena u četvrtak, 12.oktobra, 2023. godine u 19:00 sati u Kući i ateljeu “Ismet Mujezinović” Tuzla.

FOTO: PRINTSCREEN / VIDEO / YOUTUBE SAFET ISOVIĆ
FOTO: PRINTSCREEN / VIDEO / YOUTUBE SAFET ISOVIĆ

Safet Isović je rođen 20. oktobra 1936. godine u Bileći. Otac Ahmet, po zanimanju trgovac, i majka Emina (djevojački Šaković) imali su troje djece: Fehima, Fehmu i najmlađeg Safeta. Početkom Drugog svjetskog rata petogodišnji Safet je morao sa svojim roditeljima napustiti rodni grad. Od tada je bio nastanjen u Banjoj Luci gdje jepohađao osnovnu školu “Šesta pučka škola”.

Nakon završetka rata Safet Isović se vratio u Bileću gdje je upisao prvi razred gimnazije. Poslije položene mature upisao je Višu gimnaziju u Trebinju. Nakon završenog šestog razreda trebinjske Više gimnazije preselio se u Slavonski Brod gdje je nastavio školovanje u gimnaziji “Zlatko Šnajder” u kojoj je bio među najboljim đacima. Godine 1955. je položio veliku maturu. Iste, 1955. godine Safet Isović se preselio u Sarajevo i počeo studirati na Pravnom fakultetu. Tokom studiranja u Sarajevu često je sa prijateljima “pjevušio” u hodniku tokom odmora.

Njegovo pjevanje se svidjelo Hasku Haveriću koji ga je tada nagovorio da postane članansambla narodnih igara i pjesama studentskog društva “Slobodan Princip Seljo” polagao audiciju pred komisijom u kojoj su bili Selver Pašić, Selim Salihbegović i drugi. Zbog talenta kojeg je imao, odmah je bio primljen. Godine 1956. godine po nagovoru ljudi iz ansambla Safet Isović je otišao na audiciju na Radio Sarajevo. Nakon što je iz drugog pokušaja položio, bilo mu je odobreno da snimi dvije pjesme. Prve pjesme koje je snimio su bile “Kad ja pođem iz Sarajeva grada” i “Kasno prođoh kraj Morića hana” koje su emitirane prvi put na Radio Sarajevu na dan oslobođenja Sarajeva 1957. godine.

Prvi solistički koncert je održao u “Domu sindikata” u Beogradu 1963. godine kojeg je otvorio pjesmom “Otvori vrata od hamama, Zlato, Zlatijo“. Zatim su slijedile godine njegovog velikog uspjeha. Bio je pobjednik mnogih velikih muzičkih festivala, dobitnik Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča, zatim dobitnik Estradne nagrade Bosne i Hercegovine i Estradne nagrade SFR Jugoslavije. Dvorane u kojima je održavao solističke koncerte širom svijeta, bile su prepune kad god je gostovao. Vrhunac svih tih gostovanja je bio održani koncert u prepunoj dvorani Sidnejske opere u Sidneju u kojoj je ušao u katalog izvođača i postao jedini je pjevač iz bivše Jugoslavije koji je u njoj gostovao. Snimio je brojne sevdalinke za arhiv Radio Sarajeva (uključujući i nekoliko sevdalinki uz saz).

Bio je aktivan član Udruženja estradnih radnika Bosne i Hercegovine. Umro je u Sarajevu, 2. septembra 2007. godine, a ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu. Ovo gostovanje rezultat je saradnje Centra za kulturu Tuzla i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a svi zainteresirani je mogu pogledati do 27. okotbra.

Na osnovu dokumentarne izložbe o životu i profesionalnoj karijeri ovog velikana sevdaha može se saznati kako se u printanim medijima pisalo o Safetu Isoviću na osnovu skeniranih primjeraka originalnih novinskih članaka iz porodične arhive, kao i fotografija. Dio izložbe sadrži kompletnu, izuzetno bogatu diskografiju Safeta Isovića koja se može hronološki pratiti od prvog do posljednjeg objavljenog albuma i singl ploče, kao i njegove brojne nagrade i priznanja za rad. Na svečanom otvaranju izložbe nastupit će i profesor Kenan Hasić (vokal) i professor Elvis Sivčević (gitara) u muzičkom dijelu programa, piše Tuzlanski.ba.

Prihvati notifikacije