Svijet

Iz Bijele kuće tvrde: Počeo je treći svjetski rat

Bivša je savjetnica Bijele kuće već upozorila na to da se Putin neće libiti upotrijebiti nuklearno oružje ako procijeni da mu može koristiti

FOTO: 
WAEL HAMZEH/EPA
FOTO: WAEL HAMZEH/EPA

Fiona Hill bivša je članica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost i jedna od vodećih stručnjakinja za Putinovu Rusiju. Upravo je ona desetljećima proučavala Putina, radeći u republikanskim i demokratskim administracijama.

Prethodno je kazala, između ostalog, kako se Putin neće libiti upotrijebiti nuklearno oružje ako procijeni da mu može koristiti, te kako se svijet, htio ili ne, već nalazi u Trećem svjetskom ratu, a sada je to ponovno potvrdila.

‘Koračamo kroz stare historijske obrasce’

“Nažalost, koračamo kroz stare historijske obrasce, za koje smo rekli da nikada nećemo dopustiti da se ponove”, rekla je u više navrata te dodala kako ti stari obrasci uključuju zapadnjačke kompanije koje ne vide kako pomažu u izgradnji ratne mašine jednog tiranina, obožavatelje koji su zaljubljeni u autokratovu “snagu” i sklonost političara da upiru prstom radi političke dobiti umjesto da rade zajedno za sigurnost svoje nacije.

Predsjednik Biden u međuvremenu je upozorio Putina na katastrofu koja bi bila posljedica nuklearnog napada, a SAD za to vrijeme pojačava nadzor nad ruskom nuklearnom aktivnošću.

Hill je istaknula kako su napetosti rasle već prije rata u Ukrajini, posebno nakon što je “Rusija anektirala Krim 2014. što je dovelo do velikog gomilanja oružja u Ukrajini, a da ne spominjemo SAD i Rusiju u sukobu oko Sirijskog građanskog rata u kojem sile podržavaju suprotstavljene strane”.

Upozorila je da trenutni sukob izmiče kontroli

“Problem je, naravno, što mi njega pogrešno čitamo, ali i on nas”, rekla je.

Hill je svojevremeno bila i savjetnica Donalda Trumpa, kojeg su naširoko kritizirali zbog prijateljskog odnosa s ruskim čelnikom.

Ona sada kaže da su njegovi postupci pomogli uvjeriti Putina da Zapad neće pokazati mali odgovor na invaziju svog susjeda.

Ulozi u ratu rastu zahvaljujući valu uspješnih protunapada ukrajinskih snaga ovog mjeseca u kojima su vraćene tisuće četvornih milja teritorija, što je dovelo do Putinove objave poziva hiljada vojnih rezervista i civila u rat, piše Net.hr.

Prihvati notifikacije