BiH

Iz Ambasade SAD-a uputili oštar odgovor Dodiku: "Zakon koji je NSRS odobrila oblikovan je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo!"

Američka ambasada oštro je reagirala na riječi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je nacrt zakona o stranim agentima, kojeg je usvojila Narodna skupština RS benignija verzija američkog zakona, ocijenivši njegove tvrdnje neistinitima.

FOTO: INSTAGRAM/MILORAD DODIK
FOTO: INSTAGRAM/MILORAD DODIK

U saopštenju objavljenom danas, iz ambasade su pojasnili kako zakon na kojeg se Dodik poziva, poznat kao United States Foreign Agents Registration Act (FARA) iz 1938. zapravo unosi transparentnost u rad lobista, bilo da se radi o pojedincima ili organizacijama, koje rade u ime stranog upravitelja kako bi utjecale na donošenje odluka vlade.

“FARA zahtijeva od takvih pojedinaca i organizacija da se registriraju pri Ministarstvu pravosuđa i prijave svoj odnos, aktivnosti i financijsku naknadu. Te se registracije objavljuju, omogućujući javnosti da bude informirana o aktivnostima stranih agenata lobista u Sjedinjenim Državama. FARA ne zabranjuje niti ograničava aktivnosti stranih agenata, ne ograničava slobodu govora ili udruživanja i ne odnosi se na neovisne medije ili na veliku većinu organizacija civilnog društva”, naglasili su iz ambasade, dodavši kako ovaj zakon osigurava transparentnost u užem području vladinog lobiranja i ne regulira građansko društvo.

Što nije slučaj sa zakonom usvojenim u NSRS, tvrde iz Ambasade SAD.

“Nasuprot tome, ‘Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija’ koji je Narodna skupština RS odobrila u prvom čitanju 29. septembra oblikovan je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva, i iskorijenjivanje slobodnih medija”, upozorili su iz ambasade.

Formulacije i definicije iz zakona nazvali su “nejasnima i dvosmislenim”, što će vlastima RS dati slobodu da sve neprofitne organizacije koje primaju sredstva iz izvora izvan BiH označe kao “strane agente”.

“Ovaj antidemokratski zakon ima jasnu namjeru ograničiti prostor za djelovanje civilnog društva i suzbiti kritike Dodikove vladajuće koalicije, narušavajući prava stanovnika RS i približavajući RS još jedan korak bliže autoritarizmu”, dodaje se u saopštenju.

Prihvati notifikacije