Svijet

Italija uvodi stroža pravila za brodove koji spašavaju migrante

Kapetani koji prekrše pravila kaznit će se s do 50.000 eura

FOTO: EPA-EFE / CESARE ABBATE
FOTO: EPA-EFE / CESARE ABBATE

Talijanski parlament danas je ozakonio vladin dekret o uspostavi kodeksa djelovanja za migrantske humanitarne brodove uz obrazloženje da nekontrolirana imigracija pridonosi izrabljivanju, prisilnom radu i kriminalu, dok UN i humanitarna udruženja smatraju da će to ugroziti živote.

Nova pravila su dio napora premijerke Giorgie Meloni da suzbije djelovanje nevladinih spasilačkih brodova, za koje njena vlada tvrdi da samo dodatno potiču ljude da se odluče na opasno putovanje iz Afrike preko Sredozemlja kako bi se dočepali Europske unije, prenosi Hina.

Udruženja to odbacuju i tvrde da će migranti nastaviti s prelascima mora bez obzira na to jesu li spasilački brodovi u blizini.

Zabranjuje im se traženje drugih brodova

Prema novom zakonu, brodovi će morati zatražiti pristup luci i nakon spašavanja uploviti u nju “bez odgode”, a ne ostati na moru i tražiti druge brodove s migrantima kojima treba pomoć.

Dosad su brodovi koje koriste humanitarna i nevladina udruženja često danima plovili središnjim Sredozemljem kako bi obavili više operacija spašavanja prije nego što bi se uputili na sjever prema Italiji.

Kapetani koji prekrše pravila kaznit će se s do 50.000 eura, a višekratni prekršaji mogu rezultirati zapljenom broda.

Imigracija stvara džepove kriminala”

“Rezultati nekontrolirane imigracije su izrabljivanje, prisilan rad i ilegalan rad”, rekao je Nicola Molteni, podsekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Ako se ne kontrolira, imigracija stvara džepove protuzakonitih radnji i kriminala te osjećaj društvene nesigurnosti”, istaknuo je Molteni.

Prema podacima vlade, u prva dva mjeseca 2023. u Italiju je ušlo 12.667 ilegalnih imigranata, u odnosu na 5273 u istom razdoblju prošle godine. Najmanje 157 migranata vodi se kao nestali.

Prihvati notifikacije