BiH

Istekao rok od sedam dana: Vlada FBiH nije odgovorila ništa o zahtjevima sa protesta ispred Zavoda Pazarić

Nakon što je prošao rok od sedam dana nakon protesta Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine, iz ove organizacije danas su odaslali poruku javnosti koju prenosimo u cijelosti:

FOTO: N1
FOTO: N1

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine, na protestu održanom 19. avgusta ispred Zavoda Pazarić, jasno je istakla zahtjeve prema Vladi Federacije BiH i resornom ministru Adnanu Deliću, kao i federalnom parlamentu.

I pored ironične i bezobrazne poruke ministra Delića da „ne znamo zašto idemo na proteste“ i da „gledamo da ne uznemiravamo korisnike“, protest je prošao u najboljem redu i bez jedne primjedbe osiguranja Zavoda, kao i policije kojoj se zahvaljujemo na sjajnoj saradnji oko organizacije protesta. Ostaje da konstatujemo da se pokazalo da je protestom jedino uznemiren ministar i njegov štićenik direktor „Pazarića“.

Rok za ispunjenje zahtjeva koje smo postavili Vladi i Parlamentu FBiH istekao je u ponoć. Do trenutka objavljivanja ovog saopštenja, Unija nema NIKAKVU povratnu informaciju iz Vlade i parlamenta, osim da je jedna od naših urgencija dostavljena iz kabineta premijera, do naznačenih adresa u Vladi.

Ovime su Vlada Federacije BiH, ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković Lepić pokazali jasno i nedvosmisleno nepoštovanje prema Uniji i našoj borbi za prava osoba sa invaliditetom, ali i prema osobama sa invaliditetom uopšte.

Šutnja premijera Nikšića, predsjednice parlamenta Marinković Lepić, te skandalozno ponašanje i istupi ministra Delića, prijetnje novinarima, uzbunjivačima, zamjene teza, skretanje pažnje sa suštine problema i aktivnosti na samopromociji kojima zamajava javnost nakon objave snimaka nasilja nad korisnikom „usluga“ Pazarića, pokazuju da u budućnosti možemo očekivati bahat odnos, nadmenost i isključivost u odnosu vlasti prema Uniji OSIFBIH i osobama sa invaliditetom uopće.

To se naravno ne odnosi na njihove „tradicionalne partnere“ među našom populacijom, koji su ili žmurili na realne probleme OSI, kao i na snimke nasilja, ili su neki čak i javno nastupali braneći direktora „Pazarića“ i Vladu u cjelini. Takvi imaju otvorena vrata i razumijevanje vlasti u svakoj prilici i svakom trenutku.

Unija OSIFBIH će poduzeti u narednim danima brojne konkretne aktivnosti kako bi goruće teme ostale u fokusu javnosti, nagomilani problemi došli na dnevni red institucija i bili rješeni u najboljem interesu OSI.Javnost će blagovremeno biti obaviještena o svakoj od aktivnosti koju budemo poduzimali.

Mi nikada odustati nećemo!

Prihvati notifikacije