BiH

Ispraćena jedinica OS BiH iz kasarne "Kozara" u Sloveniju

Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ispraćena je 11. avgusta 2023. godine iz kasarne „Kozara“ u Banjoj Luci u Republiku Sloveniju, s ciljem izvršenja humanitarne misije na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava, koje su nedavno, nakon velikog nevremena, zahvatile Republiku Sloveniju.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Ispraćaju su prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić, komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilići i drugi zvaničnici.

Zamjenik ministra odbrane BiH Alekasandar Goganović se ovom prilikom zahvalio pripadnicima Oružanih snaga BiH koji učestvuju u ovoj humanoj misiji, te istakao značaj učešća Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći vlastima Republike Slovenije na otklanjanju posljedica nastalih poplavama. Također, pripadnicima jedinice privremenog sastava je poželio sretan put i uspješno izvršenje zadatka, kao i sretan povratak svojim porodicama.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Jedinica se upućuje u ovu humanu misiju, nakon što su MO i OS BiH izvršili sve potrebne pripreme i proveli zakonske procedure za angažiranje raspoloživih kapaciteta OS BiH za potrebe pružanje pomoći civilnim tijelima u reagiranju na prirodnu nesreću.

Jedinicu privremenog sastava čini deset pripadnika inžinjerijskog bataljona OS BiH, koja je osposobljena za ovakve situacije, sa potrebnom mehanizacijom.

Misija pripadnika Oružanih snaga BiH će biti pružanje podrške strukturama vlasti Republike Slovenije u reagiranju i otklanjanju posljedica poplava i djelovat će u zoni angažiranja sa pripadnicima Oružanih snaga Republike Slovenije.