“Cijeneći klanje kurbana po njegovoj svrsi, namjeni i dužnosti vjernika, u povodu predstojećeg Kurban-bajrama, obavještavamo sve one koji namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana da, prvenstveno, obrate pažnju prilikom odabira životnja namijenjenih žrtvovanju. Sve vjernike, namjernike obrednog klanja, podsjećamo da je prilikom odabira životinja za klanje, nužno ispuniti sve (pred)uslove, kako iz javnozdravstvenih razloga, tako zbog značaja, smisla i svrhe kurbana/žrtve. Iz navedenih razloga, ističemo da, životinju koja nije označena, nije zdrava, životinju koja je tretirana zabranjenim supstancama ili liječena veterinarskim lijekovima, a nije istekao period karence (minimalno vrijeme koje mora proteći nakon zadnje primjene lijeka), nije dozvoljeno zaklati, bez obzira na mjesto i svrhu njenog klanja. S tim u vezi, apelujemo da se ne kupuju životinje bez odgovarajuće veterinarske svjedodžbe o zdravstvenom stanju”, istakli su.
Naveli su i to da je potvrda da je životinja zdrava veoma bitna i da to potvrđuje samo jedan dokument.
“Uslovi u pogledu zdravlja životinja, odnosno uslovi u pogledu zdravstvene ispravnosti proizvoda životinjskog porijekla, mesa, mogu potvrditi isključivo svjedodžbom o zdravstvenom stanju životinja, odnosno, potvrdom o zdravstvenom stanju proizvoda životinjskog porijekla koju izdaje ovlaštena veterinarska stanica ili veterinarska inspekcija. Niti jedan drugi dokument ne može se uvažiti, kao što su potvrde koje izdaju veterinarske organizacije za imanja u postupku ostvarivanja podsticaja u poljoprivredi i drugi. Na zahtjev vlasnika navedeni dokaz mogu izdati ovlašteni veterinari nadležnih veterinarskih stanica. Zdravstvenom svjedodžbom se potvrđuje da u mjestu porijekla ili boravka nisu utvrđene zarazne bolesti, da su životinje propisno označene, da su nad životinjama provedene preventivne i dijagnostičke mjere, da životinje nisu liječene ili ako su liječene da je istekla propisana karencija, da nisu liječene zabranjenim veterinarsko-medicinskim proizvodima, odnosno da nema smetnji za njihov promet i klanje. Svjedodžba važi deset dana od dana izdavanja, odnosno od dana produženja valjanosti. Svjedodžba se može produžiti besplatno, ovjerom veterinara na poleđini svjedodžbe, uz uslov da se zdravstveni status životinja na koje se odnosi nije u međuvremenu promijenio”, istakli su iz KUIP-a.
Pojasnili su da će se organizovano klanje kurbana u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, obaviti i ove godine na imanju Gazi Husrev-begove medrese na Jarčedolima.
“Pod nadzorom i kontrolom veterinarskih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, kao i u pojedinim registrovanim objektima za klanje na području kantona. Veterinarski inspektori do praznika će obavljati nadzore u prijevozu životinja, uz pomoć policije na nekoliko mjesta, kao i na Stočnoj pijaci u Sarajevu, uz osigurano aktivno i pasivno dežurstvo do praznika i u vrijeme praznika. U slučaju nepravilnosti, u pogledu navedenih (pred)uslova za nesmetanu trgovinu životinjama, veterinarski inspektori će djelovati represivno, uključujući novčane sankcije, ali i poduzimanje mjera zabrane, ograničenja, po ukazanoj potrebi i oduzimanja predmeta prekršaja, životinja, te provođenje karantinskih mjera na trošak vlasnika ili držaoca. Napominjemo da će se u svakom slučaju sumnje ili nedostatnosti informacija o zdravlju i porijeklu, (za)tražiti pretraga krvi na brucelozu, eventualno i druge bolesti, kao i da se u vrijeme Bajrama neće uvažiti izvještaji, nalazi o ispitivanju na brucelozu stariji od 21 dan. Ovce, koje nisu vakcinisane iz određenih razloga, a namijenjene su klanju, također moraju biti pretražene na brucelozu”, naglasili su iz KUIP-a.
Uputili su i poziv svima onima koji planiraju klati kurban.
“Pozivamo da se klanje životinja, posebno goveda, obavi u registrovanim objektima za klanje na području Kantona Sarajevo, uz osiguranje veterinarsko-zdravstvenog pregleda prije i poslje klanja. Za životinje, odnosno meso koje je poslije klanja pregledao nadležni inspektor, bit će izdata i odgovarajuća potvrda o ispravnosti. Na okolnosti visokih vanjskih temperatura pozivamo da se osiguraju odgovarajući uslovi u pogledu higijenske manipulacije životinjama i mesom nakon klanja, kao i osiguranje odgovarajuće temperature, hlađenja tokom čuvanja i prijevoza kurbanskog mesa. Posebno ističemo da se izbjegava odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, odbacivanje u okoliš i sl, već da se isti propisno zakopaju na imanju porijekla uz obaveznu brigu o nivou podzemnih voda, tipu zemljišta, dimenizijama mjesta za zakopavanje, sprečavanja pristupa štetočinama, pticama, psima i drugim životinjama”, istakli su iz KUIP-a.
Iz Inspektorata veterinarske inspekcije napominju da pravilno upravljanje nusproizvodima ima višestruki značaj i od posebnog je interesa, prije svega javno-zdravstvenog i ekološkog, posebno u trenutnim okolnostima, ali i ekonomskog s obzirom na moguće negativne implikacije u proljetnoj turističoj sezoni.
“Kože kurbana nakon klanja nužno je konzervirati soljenjem, po mogućnosti hlađenjem, te u što kraćem roku predati sakupljaču, koji mora osigurati odgovarajuće mjesto i hladni režim za sakupljanje i dalji prijevoz koža, kao i prethodnu veterinarsko-zdravstvenu saglasnost za sakupljanje izvan objekata i mjesta utvrđenih Zakonom o veterinarstvu. Upozoravamo da se sakupljanje i trgovina životinjama može vršiti samo u mjestima i objektima koja posjeduju prethodnu veterinarsko-zdravstvenu saglasnost nadležnog Ministarstva privrede KS i koja su pod nadzorom veterinarske inspekcije”, poručili su iz KUIP-a.
Podsjetimo, trenutno su na području Kantona Sarajevo, osim proglašene epidemije leptospiroze, pojačane mjere prevencije i zaštite zbog pojave bruceloze kod stoke – ovaca i krava. Mjere koje se trebaju poduzimati za vrijeme klanja kurbana se uvijek trebaju poštovati kako bi se očuvalo javno zdravlje, ali moglo bi se reći da je trenutno fokus na njima jači i bitniji u trenutnim okolnostima.