Ekonomija

Inflacija u BiH ubrzala u februaru: Najviše porasle cijene hrane i pića

Prosječne cijene hrane i bezalkoholnih pića u februaru na godišnjem nivou porasle za 2,1 posto, cijene stanovanja i režija za 0,4 posto, a cijene restorana i hotela za 8,0 posto

Inflacija u BiH
FOTO: ILUSTRACIJA/INDIKATOR

Inflacija u Bosni i Hercegovini ubrzala je u februaru na 2,1 posto na godišnjem nivou, objavila je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast od 0,5 posto.

Prosječne cijene hrane i bezalkoholnih pića u februaru na godišnjem nivou porasle za 2,1 posto, cijene stanovanja i režija za 0,4 posto,  a cijene restorasna i hotela za 8,0 posto. Istovremeno, cijene obuće i odjeće niže su za 6,4%,a prijevoza za – 0,6 posto, piše Indikator.

U prva dva mjeseca  2024. godine inflacija je porasla za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. 

Iz Centralne banke BiH nedavno su procijenili da očekuju godišnju stopu inflacije od 2,4 posto u prvom tromjesečju 2024. godine.

– Prema preliminarnim procjenama, očekujemo blago jačanje inflatornih pritisaka do kraja prvog polugodišta, naveli su.

Prema ovoj instituciji, temeljna inflacija mogla iznositi 4,7 posto u prvom tromjesečju 2024. godine. Dostupnost službenih cjenovnih pondera za 2023. godinu je rezultirala revizijom temeljne inflacije u 2023. godini do nivoa od 6,5 posto s 5,9 posto na prethodnoj objavi, naveli su.

Na mjesečnoj usporednoj osnovi potrošačke cijene porasle su 0,5% u februaru, nakon povećanja od 0,2% u januaru.