Magazin

Imate li jabuka u kuhinji? Iskoristite ih, ovo je recept za fantastičnu Bečku štrudlu

Iako smo mi majstori za pite i razne vrste savijača, ako ste bili u Austriji i probali originalnu bečku štrudlu, jasno vam je da ne postoji bolja od nje.

FOTO: COOLINARIKA
FOTO: COOLINARIKA

Popularna je tokom cijele godine, ali, moramo priznati, nekako najbolje prija tokom hladnijih dana.

Donosimo vam odličan recept koji, zaista, nije komplikovan. Sigurni smo da ćete uživati.

Sastojci (za dvije štrudle):

10 tankih gotovih jufki (ili 6 debljih)

3-4 tanko narezane kisele jabuke

pola šolje grožđica

pola šolje sjeckanih oraha ili bademapola čajne kašike cimeta

naribana limunova korica (po zelji)

pola čajne kašike vanilija ekstrakta

dvije kašike istopljenog putera

pola šolje prezle/krušnih mrvica

dvije kašike putera

2 kašike putera za premazivanje jufki

kašika do dvije džema od kajsija

šećer u prahu za posipanje.

Priprema

Grožđice potopiti u toplu vodu da stoje jedan do dva sata. U većoj posudi pomiješati tanko narezane jabuke, grožđice, sjeckane orahe/bademe, cimet, limunovu koricu, šećer, ekstrakt vanilije i istopljeni puter.

U manjoj šerpi rastopiti dvije kašike putera i dodati mu prezlu. Miješati na srednjoj vatri dok malo ne potamni. Džem od kajsija malo zagrijati da se može fino razmazivati.

Jufke premazivati rastopljenim puterom i slagati jednu na drugu. Posljednju jufku premazati polovinom džema od kajsija, posuti polovinom mješavine prezle i putera pa na to staviti pola fila od jabuka, grožđica i oraha. Zamotati kao rolat.

Napomena: Za svaku štrudlu je potrebno pet tankih jufki ili tri deblje! Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C, 35 – 40 minuta, prenio je Minimagazin.info.