Politika

Ima li primjene Ustava u Predsjedništvu BiH: Neupućenost ili neznanje članova i njihovih savjetnika, ili nešto treće?

Nebrojeno puta u decenijama iza nas, a naročito u proteklim godinama imali smo priliku čuli termin Ustav Bosne i Hercegovine. Prvenstveno i najčešće od naših političara.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Jedni su govorili o kršenju tog najvišeg pravnog akta naše države, drugi su isticali da se drže samo njegovog slova, treći, pak, spočitavali da se iz njega ne može kao sa ‘švedskog stola’ uzimati po principu uzmi ili ostavi…

A upitno je upravo koliko ti isti “spočitavači” poznaju, koliko se zapravo ponašaju u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i u kojoj mjeri poštuju sve njegove odredbe.

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Tekst je ovo svečane zakletve koju članovi novog saziva kolektivnog šefa države polažu prije samog preuzimanja mandata. A novi saziv, podsjetimo, odnedavno čine Željka Cvijanović (predsjedavajuća), Željko Komšić (član) i Denis Bećirović (član).

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Sve troje članova (kao i njihovi savjetnici, kojih je more), itekako moraju i trebaju pročitati Ustav svoje zemlje, i naravno, ponašati se u skladu sa svakim njegovim dijelom. Jer na poštivanje Ustava obavezuje ih i boldirani dio zakletve.

A da to baš i nije tako, obrazložit ćemo u nastavku ovog teksta.

U rubrici Kabineti na službenoj stranici Predsjedništva Bosne i Hercegovine navedene su informacije i kontakti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i njihovih savjetnika.

FOTO: PREDSJEDNISTVOBIH.BA/SCREENSHOT
FOTO: PREDSJEDNISTVOBIH.BA/SCREENSHOT

No, znaju li Cvijanović, Komšić i Bećirović i oni u njihovim kabinetima šta zapravo piše u Ustavu Bosne i Hercegovine.

U “Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović”, kako piše u rubrici Kabineti, morali bi znati da Cvijanović nije “srpski član”, jer tako ne piše u Ustavu Bosne i Hercegovine, već zapravo član Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa teritorije Republike Srpske. Potkrijepit ćemo to i screenshotom Člana V, Stav 2. (d) Ustava Bosne i Hercegovine:

FOTO: USTAVNISUD.BA/SCREENSHOT
FOTO: USTAVNISUD.BA/SCREENSHOT

U “Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića”, kako je također navedeno u rubrici Kabineti, trebali bi znati da Komšić nije “član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda”, jer ni to ne piše u Ustavu Bosne i Hercegovine, već zapravo hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. A to se možete uvjeriti screenshotom ispod:

FOTO: USTAVNISUD.BA/SCREENSHOT
FOTO: USTAVNISUD.BA/SCREENSHOT

Čini se da ni u “Kabinetu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića” nisu baš upoznati sa Ustavom Bosne i Hercegovine, jer je Bećirović, zapravo, bošnjački član Predsjedništva BiH. Pogledajte šta piše u Ustavu Bosne i Hercegovine:

FOTO: USTAVNISUD.BA/SCREENSHOT
FOTO: USTAVNISUD.BA/SCREENSHOT

Podsjetimo još da su i u prethodnom mandatnom periodu 2018-2022., u rubrici Kabineti također bili navedeni nazivi koji ne pišu u Ustavu Bosne i Hercegovine. Za Milorada Dodika pisalo je da je srpski član, za Komšića da je član iz reda hrvatskog naroda, dok je za Šefika Džaferovića samo bilo navedeno da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prihvati notifikacije