Kultura

Igbala Šaćirović, poestesa PISANJE MI JE POMOGLO u borbi sa karcinomom i DA DANAS UŽIVAM U ŽIVOTU

U trenucima teške borbe sa karcinomom dojke rasla je volja za životom i ta moja volja pobijedila je bolest kojoj nisam dozvolila da prekine moj životni put, kaže sarajevska poestesa Igbala Šaćirović, koja je sa kolegama iz Udruženja za kulturu “Nova svjetlost”, na 55. Internacionalnom sajmu knjige u Sarajevu, Predstavila svoju prvu knjigu poezije pod naslovom “Sarajevski san”.

Igbala Šaćirović
FOTO: E. MURAČEVIĆ

-Mnogi su se čudili što u u trenucima borbe sa karcinomom iz ruku nisam ispuštala olovku kojom sam pisala stihove, a koji su, jednostavno, izvirali iz moje duše, kaže Igbala. Međutim, nisu znali da je pisanje bio jedan od vidova terapije koji mi je, uistinu, pomogao u ostvarivanju mog sna vezanog za to da moji stihovi, ukoričeni i u neku knjigu, ugledaju svjetlo dana. “Sarajevski san” je uistinu ostvarenje tog mog sna.U knjizi je 36 pjesama u kojima nisam pisala o bolesti već o svemu onom lijepom što nam život donosi. Knjigom poručujem drugim ženama koje danas vode sličnu borbu, koju sam ja vodila, da se ne predaju, jer život ma kako crn bio u nekom trenutku za sve nas nosi tračak sunca i radosti. Pisanje je bila moja terapija, bijeg od teške svakodnevnice. Ta terapija mi je pomogla da danas ponovo uživam u životu.

Sarajevski san autorice Igbale Šaćirović
FOTO: E. MURAČEVIĆ
Igbala Šacirović sa kolegama iz Udruženja za kulturu NOVA SVJETLOST Novo Sarajevo
FOTO: FOTO:E. MURAČEVIĆ

Inače, Igbala Šaćirović rođena je u Sjenici. Zbog dužine života i rada u Sarajevu sebe naziva Sarajkom. Njeni stihovi do sada su objavljivani u desetak međunarodnih zbornika. “Sarajevski san” je njena prva knjiga. U njenoj književnoj radionici redaju se nove pjesme koje će početkom naredne godine biti štampane u njenoj drugoj knjizi.