Riječ “shakshuka” na arapskom jeziku znači “mješavina” ili “smjesa”, što na pravi način ustvari i opisuje ovo jelo.
Klasična shakshuka sadrži paradajz, papriku, crveni i bijeli luk i začine poput kumina, paprike i chili.Jaja se peku direktno u ovoj aromatičnoj smjesi.
Potrebni sastojci: komadić maslaca, glavica ili pola glavice ljubičastog luka, crvena, zelena i žuta paprika, jedna konzerva paradajz sosa (upotrijebite onaj u kojem su komadi paradajza), so, biber, chili, jaja, hljeb.
Postupak pripreme:
Na maslacu dinstajte sitno sjeckani ljubičasti luk, crvenu, zelenu i žutu papriku i paradajz sa kockice sa paradajz sosom. Začinite solju, biberom i chilijem.
Tokom dinstanja dodajite po malo vode.
U dinstanom povrću napravite rubice, pa u njih dodajte jaja (količina po želji), poklopite i dinstajte na laganoj temperaturi.
U međuvremenu izrežite hljeb na kriške, premažite ih maslacem i zapecite u rerni ili grilujte u tavi.Shakshuku pospite peršunom i sa malo ljubičastog luka i poslužite sa grilovanim hljebom.