Retrovizor

Ibrišimović: "Ja sam rek’o da je moja daidžinica Safija-hanuma veća od Švedske..."

Nedžad Ibrišimović, jedan je od najvećih bosanskohercegovačkih književnika, autor nekih od najznačajnijih djela koje je dala naša književnost.

FOTO: FACEBOOK / NEDŽAD IBRIŠIMOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / NEDŽAD IBRIŠIMOVIĆ

Na Facebook stranici u čast ovom velikanu kreirana je stranica koja objavljuje njegove zapise, fragmente iz knjige i trajno čuva sjećanje na pisca kakav je bio.

U čast njemu i riječima kao svjedoku onoga što je bio, portal Bosnainfo prenosi jedan djelić njegovih mudrosti:

1996. “Bio sam u Švedskoj. Ne daj, Bože, tuđine! Šta sam tamo rek’o. Rek’o sam da sam doš’o u Švedsku sevap da zaradim. Da vidim tu zemlju iz koje je visoki evropski povjerenik za Bosnu i Hercegovinu Carl Bildt. Da obiđem daidžinicu. Kažu kad bi se Švedska odozgo ovamo opružila da je tolika da bi dotakla Rim. Ja sam rek’o da je moja daidžinica Safija-hanuma veća od Švedske. Eno je u Karlskruni. Rek’o sam da sam doš’o da vidim Švedsku, zemlju koja svake godine daje najveću nagradu za književnost na svijetu.

Da su Nobelovu nagradu za književnost dobili Ivo Andrić i Nagib Mahfuz zato što su ružno pisali o muslimanima. Ja neću ružno pisati o muslimanima, pa nikad ne dobio Nobelovu nagradu za književnost.Četiri se godine u Evropi prave da ne znaju šta se u Bosni događa, a četiri se godine u Bosni događa upravo ono što Evropa hoće da se u Bosni događa. Pa i sad.

Bosna je samo u našim srcima. Bez nas Bosne nema, a bez Bosne nema ni nas. A oni drugi što govore, govore nešto drugo, ili otvoreno govore ono što nije, da Bosne nema.Ima i ne damo je.Bosna je čudo.Bosna je pokazala da ima snagu – i zato i dalje toliko navaljuju na nas!Borit ćemo se do Kijametskoga dana.” Nedžad Ibrišimovć, “Ruhani i šejtani inspiracija”

1996.“Bio sam u Švedskoj. Ne daj, Bože, tuđine! Šta sam tamo rek’o. Rek’o sam da sam doš’o u Švedsku sevap da…

Posted by Nedžad Ibrišimović on Tuesday, January 24, 2023

Prihvati notifikacije