Magazin

Iako zvuči prilično čudno, ali hladna supa od krastavaca je odlično ljetno osvježenje

Baršunasto hladna juha od krastavaca na bazi izmiksanih krastavaca možda djeluje neobično, no u toplim proljetno-ljetnim večerima upravo je ono što nam svima treba.

FOTO: SHAYNA DOUGLAS/UNSPLASH
FOTO: SHAYNA DOUGLAS/UNSPLASH

Bogata vitaminima i mineralnim solima s pravom količinom proteina koju joj daje grčki jogurt ova kremasta juha od krastavaca ujedno je svježa i lagana te idealna za održavanje vitke linije. U kombinaciji s grčkim jogurtom sadrži i visokokvalitetne proteine, pa je stoga idealna za gastro-uživanje dok si na dijeti jer pruža puno nutritivnih prednosti.

Tri sastojka čine ovu hladnu supu od krastavaca koncentratom zdravlja i lakoće. Krastavac, sa samo 14 kalorija na 100 g, 96% vode i niskim udjelom natrija, niskokalorično je, diuretičko i zasitno povrće, savršeno ako se želite zdravo hraniti. Grčki jogurt je, kao i feta-sir (koji po želji možete staviti umjesto jogurta), izvor proteina i kalcija, pa je ujedno hranjiv i lako probavljiv.

Malo začina poput bosiljka, peršuna i kopra dat će supi poseban okus, a raženi hljeb i laks kare su zasitan dodatak koji će se svidjeti onima koji vole konkretnije zalogaje. Uopće ne sumnjamo da će hladna juha od krastavaca postati i vaš ljetni favorit, pišu 24 sata.

Sastojci (za 4 osobe):

½ krastavca

½ luka

po 2 grančice bosiljka, peršuna i kopra

250 g povrtnog temeljca

175 g dobro ohlađenog grčkog jogurta

so i biber

2 kriške raženog hljeba

2 tanke ploške laks karea

Priprema:

Krastavac ogulite i narežite na kocke. Oguljeni luk nasjeckajte. Začinsko bilje properite, otresite od viška vode te mu otrgnite listiće. Sve zajedno dodajte u povrtni temeljac te izmiksajte štapnim mikserom. Zatim dodajte 150 g jogurta, još jednom izmiksajte, protisnite kroz gusto cjedilo pa je posolite i pobiberite po ukusu.

Hljeb popržite u tosteru te ga, kao i ploške laks karea, prerežite popola pa složite male sendviče.

Pokapajte ih ostatkom jogurta.

Supu poslužite u čašama, na vrh svake stavite hljeb te jelo ukrasite koprom.