Život

I onda se čude što nema turista? Pogledajte koliko na ovom hrvatskom otoku koštaju dva kroasana i čaj

Javnom licitacijom u gradskoj vijećnici sredinom maja kultna slastičarnica Arula pripala je Babić pekarama - ponudili su najveći iznos za najam prostora.

FOTO:  UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Objekt Bistre s druge strane Plokate HTP Korčula prodao je Babiću, dok je Arula dana u zakup, kako saznaje Dubrovački vjesnik, na pet godina tako da se Korčulani na glavnom gradskom trgu Plokati u središtu grada mogu pohvaliti potencijalno s tri pekare i to sve tri Babićeve.

Pekara Babić odmah pokraj Aruline terase radi tutta forza, nudi klasične pekarske proizvode i to po koji euro skuplje nego u većim gradovima. Za Korčulu je to, reklo bi se, klasika. Bistre izgleda prilično neugledno, reklamna tenda je dignuta, no vrata i prozori su zatvoreni OSB pločama, pribijene čavlima, u centru Korčule, u srcu turističke sezone.

Arula je i nakon preuzimanja Babić pekara ostala slastičarnica, no rijetko ko od Korčulana ovih dana može si priuštiti pecivo ili kolač i kafu na omiljenoj terasi.

Društvenim mrežama dijeli se račun iz Arule, ne znamo čiji je račun, ali vidimo da je izdan 23. juna u jutarnjim satima. Neidentificirani gospodin ili gospođa dobio je popust za domaće, pa pretpostavljamo da je Korčulanin, a unatoč popustu od gotovo 4 eura, račun za dva kroasana i čaj iznosi nevjerojatnih 15,68 eura, odnosno 118,14 kuna!

FOTO: DORA LOZICA/DUBROVAČKI VJESNIK
FOTO: DORA LOZICA/DUBROVAČKI VJESNIK

Dubrovački vjesnik zavirio je u nedjelju u Babić pekaru vidjeti ponudu kroasana i tamo su našli “običan” kroasan od marelice i premium kroasan od kakaa za 1,30 eura.

Popeli su se dva, tri skalina i prošetali tri, četiri koraka do obližnje Arule i tamo pronašli kroasane s lješnjakom i čokoladom te bademima, znači ove sa spornog računa, za nevjerojatnih 6 eura.

Vrlo ljubazan djelatnik Arule tvrdi da su ovi kroasani premium, a skuplji su jer ih proizvodi splitska slastičarna La Delta. Znači u Aruli Korčulani jedu kroasane iz Splita, jednoga će platiti nešto više od 45 kuna.

Djelatniku Arule bilo je malo neugodno pa je rekao kako će od sutra cijene biti nešto niže, navodno za jedan euro, a ističe kako domaći imaju i 20 posto popusta.

S nižom cijenom i 20 posto popusta splitski kroasan platit ćete oko 25 kuna (3,28 eura), ako tome dodate još jedan i recimo čaj i kafu, račun će vam iznositi oko 100 kuna, dakle 13 eura. Bez popusta, turisti će dva kroasana i čaj platiti gotovo 20 eura, gotovo 150 kuna! I onda se pitaju zašto nema turista?