Politika

Hurtić i Halilagić o saradnji na pitanjima romske populacije i infrastrukturnim projektima

U sjedištu Vlade Tuzlanskog kantona danas su se sastali premijer TK Irfan Halilagić i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Tema sastanka bio je razgovor budućoj saradnji u oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, te planiranim aktivnostima i projektima.

“Imali smo zadovoljstvo i čast prvi put da ugostimo ministra sa državnog nivoa vlasti. Želim se zahvaliti ministru na inicijativi da porazgovaramo o pitanjima koja su od zajedničkog interesa, prije svega za grupacije koje se tiču povratka. Razgovarali smo i o mogućnosti zajedničkog djelovanja kada je u pitanju romska populacija i određenim infrastrukturnim projektima na području Tuzlanskog kantona na način udruživanja sredstava i u smislu određivanja prioriteta. Računamo da je ovo inicijalan, prvi sastanak, a sve ono naredno jeste u pravcu konkretizacije samih projekata”, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u svom obraćanju medijima.

Ministar Sevlid Hurtić istakao je da će svaki grad imati Javni poziv za Rome, za koje Ministarstvo izdvaja dva miliona KM– za obnovu kuća, obrazovanje i zdravstvo.

“Naravno da ćemo pokušati da to bude urađeno. Neće se dozvoljavati više da se sredstava daju u gradove i općine gdje ne žive Romi. Također imamo dva miliona za infrastrukturu u čitavoj Bosni i Hercegovini. Sa premijerom i ministrom za socijalnu skrb TK smo dogovorili da će kanton i gradovi učestvovati sa određenim sredstvima kako bi pokušali uraditi što više infrastrukturalnih projekata za tako malo novca. To treba tretirati kao projekat za čitavu BiH tako da svi budu zadvoljni”, zaključio je ministar Hurtić.

Ministar navodi da se projekat koji radi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice tiče zajedničkog djelovanja, odnosno i lokalna zajednica i Ministarstvo će uložiti određena sredstva.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, bit će uključen cijeli kanton na osnovu čega će imati više bodova i mogućnosti za više projekata.

“Ići ćemo ondje gdje su najpotrebniji projekti, gdje ljudi žive i da se njima pomogne”, kazao je ministar Sevlid Hurtić.

Prihvati notifikacije