BiH

Hrvatska i Slovenija izdale više od 22.000 radnih dozvola bh. građanima

Odlazak stanovništva, a posebno mladih i radno sposobnih gorući je problem Bosne i Hercegovine. 

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Pretpostavlja se da će se trend iseljavanja stanovništva nastaviti i u idućim godinama, i to pojačanim intenzitetom zbog olakšavanja procedura za imigraciju u druge zemlje te zbog potrebe razvijenih evropskih zemalja za radnom snagom.

BiH već nedostaje radne snage pa su poslodavci počeli “uvoziti” radnike čak iz Bangladeša i Nepala, dok bh. radnici svaki dan odlaze jer su plaće koje im poslodavci ovdje nude nedovoljne za preživjeti mjesec. 

Odlasci su posebno izraženi tokom ljetne sezone. Posljednjih mjeseci na Jadranu vlada prava pomama za sezonskim radnicima, posebno u ugostiteljstvu. Društvene mreže preplavljene su oglasima u kojima vlasnici ugostiteljskih objekata, uz obveznu naznaku “hitno”, traže radnike i obećavaju plaće od 1.000 do 1.500 eura plus bonuse. 

Od početka ove godine do 31. maja

Kako su potvrdili iz MUP-a Hrvatske, od početka ove godine do 31. maja najviše dozvola za boravak i rad izdali su državljanima BiH, i to više od 16.000. 

“Od toga ih je za novo zapošljavanje izdano 9.480, za produljenje dozvole 5.223 te 1.754 za sezonske radnike”, naveli su iz MUP-a Hrvatske. 

Gotovo 60 posto dozvola za rad izdano je za poslove u oblasti građevinarstva, dok je 15 posto za ugostiteljstvo i turizam. Inače, 2020. u Hrvatsku se iz inozemstva doselilo 33.414 osoba, a u inozemstvo se odselilo 34.046 osoba. 

Od ukupnog broja doseljenih osoba u Hrvatsku, 28,2 posto ih se doselilo upravo iz BiH. Za razliku od Hrvatske iz koje se iseljava, ali gotovo isti broj osoba se i doseljava, u BiH je situacija puno lošija. Ovdje se doseljavaju tek rijetki, a egzodus radnika sve je veći. Uz Hrvatsku, u prva četiri mjeseca 2022. za rad u Sloveniji izdano je državljanima BiH 6.390 radnih dozvola. U Njemačku su u prva četiri mjeseca iz BiH otišla 162 medicinara, samo posredstvom programa “Triple Win”.

Prihvati notifikacije