Region

Hrvatska će imati najliberalniji razvod braka u EU

Izglasa li Hrvatski sabor novi Zakon o izvanparničnom postupku u obliku u kojem je predložen, Hrvatska će, uz Rumuniju, imati najliberalnije odredbe o razvodu braka u EU, piše Jutarnji list.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH

Parovi bez djece moći će se sporazumno razvesti kod javnog bilježnika na temelju vlastite izjave da se žele razvesti i da nemaju otvorenih pitanja o imovini ili uzdržavanju, bez obaveznog predočenja bilo kakvog pisanog sporazuma o rješavanju ključnih stvari te bez prisutnosti advokata.

Hrvatska će, prema dostupnim podacima, tako postati osma država EU – uz Sloveniju, Španiju, Francusku, Estoniju, Latviju, Litvu i Rumuniju – koja dozvoljava da se sporazumni razvod obavi izvan suda, no ostale države (osim Rumunije) propisuju i druge obavezne uslove: sve traže da bračni parovi prije dolaska kod javnog bilježnika imaju sklopljen ugovor o sporazumnom razvodu braka u kojem su dogovorili sva važna pitanja, a neke od njih traže i da oba bračna druga pri razvodu kod bilježnika budu u pratnji advokata koji će štiti interese svake strane.

“Takvo liberalno rješenje kakvo se predlaže u hrvatskom zakonu ne smatram dobrim, jer se može pokazati pogubnim za slabiju stranu, čije interese u tom slučaju niko ne štiti niti nadzire. Uz to, postavlja se pitanje cijene razvoda: on sada na sudu stoji 300 kuna (78 KM), a kod javnog bilježnika moglo bi se raditi o višestruko višim iznosima. A nakon što se razvod više ne bude rješavao na sudu, osobe neće moći dobiti besplatnu pravnu pomoć, što znači da se, ne budu li imale novaca, neće moći ni razvesti. Stoga se zalažem da i sporazumni razvodi osoba bez djece u Hrvatskoj ostanu u nadležnosti sudova”, kaže dr. Branka Rešetar, profesorica porodičnog prava s Pravnog fakulteta u Osijeku i autorica važećeg Obiteljskog zakona, piše Jutarnji list, a prenosi Hina.

Prihvati notifikacije