Sarajevo

Hota-Muminović: Kvalitetnim radom naših učenika i nastavnika možemo postati značajna tačka znanja

Matematička zajednica širom svijeta različitim aktivnostima tradicionalno obilježava Međunarodni dan broja Pi 14. mart.

FOTO: VLADAKS-A
FOTO: VLADAKS-A

Ove godine i Sarajevo se pridružilo manifestaciji organizacijom naučno-popularnog skupa „Volim matematiku“.

Organizatori dvodnevnog skupa koji je počeo danas su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Odsjek za matematičke i kompjuterske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Učešće na skupu, koji je podržalo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a, prijavilo je oko 200 osoba.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović, koja je izrazila zadovoljstvo što su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vlada KS-a podržali skup.

FOTO: VLADA KS-A
FOTO: VLADA KS-A

„Danas ovdje vidim nastavnike i učenike iz 20-ak sarajevskih osnovnih i srednjih škola, koji su svakodnevno u potrazi za novim znanjima. Upravo zahvaljujući našim nastavnicima, učenici otkrivaju da je znanje jedna od najvećih vrijednosti, ali znanje lišeno svijesti o čovjekovoj ukupnoj ulozi na Zemlji nema puno smisla. Posebno želim zahvaliti našim prijateljima iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, s kojima kvalitetno surađujemo na organizaciji različitih takmičenja i događaja, a posebno im zahvaljujem na energiji koju ulažu u popularizaciju matematike u našem gradu, kantonu i državi“, navela je ministrica Hota-Muminović.

Ona je podsjetila na to da je prošle godine Kanton Sarajevo bilo domaćin Juniorske balkanske matematičke olimpijade, gdje su naši učenici ostvarili zavidne rezultate u takmičenju s timovima iz niza bogatijih i većih zemalja.

„Prošlogodišnja olimpijada je jedan od najvećih takmičarskih događaja održanih u Sarajevu u proteklih 30-ak godina. Posebna čast mi je bila što sam ja, kao ministrica za odgoj i obrazovanje, bila osoba koja je prepoznala značaj ovog događaja, i zajedno s mojim kolegama iz Vlade Kantona Sarajevo u potpunosti podržala održavanje ovog događaja“, izjavila je ministrica.

Izrazila je zadovoljstvo što će ovaj događaj pokrenuti promjenu paradigme u kreiranju nastavnih materijala, brendiranju matematičkih učionica, reklamiraju matematičkih snaga, razbijanju stereotipova o matematici kao strašnom mitološkom biću.

„Možda smo mi, demografski gledano, mala država i narod, ali sam ubijeđena da kvalitetnim i predanim radom naših učenika i nastavnika možemo postati značajna tačka znanja u regionu i svijetu. Ovaj cijeli region pun je izuzetnih talenata. To je naša regionalna snaga, povod za naša okupljanja i priču o prosperitetu“, zaključila je ministrica Hota-Muminović, kojoj su organizatori danas uručili zahvalnicu za podršku pri organizaciji skupa i nesebičan doprinos u promoviranju značaja i vrijednosti matematike.

Događaj „Volim matematiku“ obuhvata 80 kratkih izlaganja o različitim matematičkim temama, fenomenima i zanimljivostima koje su pripremili osnovci, srednjoškolci, nastavnici, profesori, studenti – ljubitelji matematike. Također, dio skupa je i izložba 20 matematičkih eksperimenata koje su priredili timovi učenika i nastavnika sarajevskih škola, kao i tri panel-diskusije na kojima se govori o udžbenicima i ICT sredstvima u nastavi matematike, obrazovanju nastavnika i primjeni matematike. Tokom trajanja panel-diskusija učenici se zabavljaju uz različite matematičke igre, radionice i kvizove, navodi Vlada KS-a.