Svijet

Biografija: Hot dog, zatvor, plaćenički šefovi - to je bio Prigožinov život

Put do moći Jevgenija Prigožina smatra se izuzetnim.

FOTO: TWITTER/LE SOIR
FOTO: TWITTER/LE SOIR

Ne bez razloga, s obzirom na to da je počeo kao prodavač hot doga.

Privatni avion Embraer Legacy u kojem je bilo deset ljudi srušio se u srijedu uveče u Tverskoj oblasti u Rusiji – navodi se da je u njemu bio šef ruskih Wagnerovih plaćeničkih snaga Jevgenij Prigožin.Kako javljaju ruski državni mediji, avion je bio na putu iz Moskve za Sankt Peterburg kada se srušio u blizini sela Kuženkino.

Zašto je smrt 62-godišnjeg Prigožina značajna? Pogledajte njegovu biografiju:

Djetinjstvo

Jevgenij Prigožin rođen je 1961. godine u Sankt Peterburgu. Otac mu je umro kada je bio mali, a majka mu je radila u bolnici. Poslala je sina u sportsku školu, gdje je često satima trčao na skijama.

Mlade godine u zatvoru

U dobi od 20 do 30 godina proveo je devet godina u zatvoru zbog pljačke i prevare. Među mnogim zločinima za koje je bio u zatvoru, jedan od najgorih je navodno napad na ženu u maju 1980. U dobi od 18 godina, Prigožin je zgrabio svoju žrtvu za vrat i stisnuo je dok se žena nije onesvijestila. Prigožin joj je skinuo zlatne minđuše i ostavio je na ulici.

Hot Dog Vendor

Nakon izlaska iz zatvora, devedesetih je otvorio štand za hot dog u Sankt Peterburgu. Mali štand je bio uspješan i ubrzo je otvorio, između ostalog, i plutajući restoran, koji je kasnije postao čak i Putinov omiljeni. Njegovi dobri odnosi sa ruskom elitom donijeli su Prigožinu unosne ugostiteljske ugovore za škole, bolnice i vojsku.

“Putinov kuhar”

Međutim, upravo su njegove aktivnosti van gastrooblasti donijele nadimak “Putinov kuhar”. Ovo je uključivalo Agenciju za internet-istraživanje, koju je američki žiri označio kao “fabriku trolova”. Između ostalog, kompanija je optužena za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Osnivač grupe plaćenika Wagner

Godine 2014. Prigožin je, zajedno sa Dmitrijem Valerevičem Utkinom, osnovao prvu i najveću državnu kompaniju za privatne vojne ugovore: Wagner Group. Kompanija posluje u Ukrajini, gdje je pojačala ruske trupe koje anektiraju Krim i podržala proruske separatiste u istočnoj regiji Donbasa.

Pročitajte još

Plaćenici su bili aktivni svuda gdje Rusija ima interes – uključujući Siriju, Libiju, Centralnoafričku Republiku i Mali. Od izbijanja rata u Ukrajini, Wagner grupa je igrala ključnu ulogu u zauzimanju nekoliko gradova na istoku.

Pobuna protiv Moskve

Prigožin je više puta kritikovao nedostatak podrške Moskve u ratu u Ukrajini, posebno ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika štaba Sergeja Gerasimova. Krajem juna pozvao je svoje borce da krenu na Moskvu jer je ruski vojni vrh navodno naredio napad na Wagnerove plaćenike. Brzo je prekinuo ustanak i pristao da sa svojim borcima ode u progonstvo u Bjelorusiju.

Mnogo neprijatelja

Tokom godina Jevgenij Prigožin je stekao mnogo neprijatelja: bivše poslovne partnere koje je izdao, visoke vojne zvaničnike koje je vrijeđao — i ljude unutar Kremlja koji su se plašili da bi mogao imati ambicije da preuzme političku vlast, prenosi Heute.

Prihvati notifikacije