BiH

Hoće li biti smijenjena vlada Zeničko-dobojskog kantona? (VIDEO)

U Zeničko-dobojskom kantonu u toku je formiranje nove skupštinske većine koja bi, prema najavama, u narednim danima trebala izglasati nepovjerenje postojećoj, te formirati novu vladu.

FOTO: VLADA ZDK
FOTO: VLADA ZDK

Nova koalicija, predvođena SDA, zatražila je sazivanje Hitne sjednice kantonalne Skupštine.

Na protokol Skupštine ZDK dostavljen je dokument koji je potpisalo 20 zastupnika. Traže sazivanje Hitne sjednice na kojoj će raspravljati o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona i glasati o njenom povjerenju. Ovu informaciju potvrdili su iz SDA za BHRT.

MIRALEM GALIJAŠEVIĆ, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK

“Mi smo, u dogovoru s našim partnerima koji bi učestvovali u novoj većini, već dogovorili određene korake i prvi korak je bio sazivanje hitne sjednice Skupštine ZDK.”

Osim SDA koja ima 11 zastupnika, novu većinu u ZDK čine DF sa 3 zastupnika, SBB sa 2, NES sa 1 i 3 samostalna zastupnika. Novi partneri u ZDK kao jedan od razloga za formiranje nove koalicije navode, kako ističu, nefunkcionalnost sada već bivše koalicije u ovom kantonu.

IVO TADIĆ, samostalni zastupnik u Skupštini ZDK

“Pa evo vidjelo se od samog početka, od formiranja sada već bivše parlamentarne većine i nezakonite i neustavne vlade, da ne funkcionira ni zakonodavna, ni izvršna vlast. Sve vrijeme smo imali optužbe i obračune unutar same koalicije i koalicijskih partnera.”

U kantonalnoj Skupštini nam je potvrđeno da su dostavljeni određeni akti koji se odnose na sazivanje Hitne sjednice. 

DEJAN KOVAČEVIĆ, predsjedavajući Skupštine ZDK

“Kad to pregledam, kad se formira neki stav po tom pitanju, onda ćemo postupit, opet kažem, sukladno Poslovniku i dokumentima koji se vežu za taj dio.”

Političke stranke i samostalni zastupnici će u narednim danima potpisati dokument „Programski principi partnerskog djelovanja na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2023.-2026.godina“ koji će biti okvir za djelovanje nove skupštinske većine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Iz Demokratske fronte nam je potvrđeno da će više pojedinosti o djelovanju nove većine biti predstavljeno danas. 

Prihvati notifikacije