Kultura

Hit predstava "Sjećaš li se Dolly Bell?" večeras na sceni NPS

U četvrtak, 14. marta sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti će izvedenbalet Sjećaš li se…"Sjećaš li se Dolly Bell?" kompozitora Alexandera Balanescua, u koreografiji, režijii dramaturškom konceptu Staše Zurovca.

Sjecas li se dolly bell
FOTO: NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO

„Sidranov tekst prije svega me je zainteresirao kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje.

Pročitajte još

Koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti potiče sjećanje, a također nastoji ponuditi novu vrijednost i onom gledatelju koji ne poznaje djelo, te mu nudi jednaku priliku da ga doživi i razumije.

Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara kazališna predstava. Ona je i glazba i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije.

Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena, s druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i više suosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče.“ – izjavio je koreograf Staša Zurovac.

U predstavi ćemo gledati baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo: Selmu Efendić, Borisa Vidakovića, Natašu Gaponko, Denisa Zhuchenka, Ekaterinu Vereshchaginu, Mihaila Mateescua, Masafumija Okuzonoa, Bulata Gareeva, Admira Kalkana, Aminu Sulejmanagić, Sabinu Sokolović, Lejlu Bajramović, Nadzu Pušilo, Selmu Štrbo, Tila Cmančanina, Gorana Staniškovskog, Ivana Salonskog, Zulejhu Kečo Kapidžić, Doru Kos, Dariku Dunganovu, Toko Tatekawu, Albinu Huskić i Tamaru Ljubičić.

Kostimografska rješenja uradila je Bjanka Adžić-Ursulov, a scenograf je Josip Lovrenović. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.