BiH

Helez: Snaga naše domovine je u našoj sposobnosti da gradimo mostove dijalogom

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez upriličio je večeras prijem u Parlamentarnoj skupštini BiH povodom Kurban bajrama. 

FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ
FOTO: FENA/ALMIR RAZIĆ

Helez je u obraćanju istakao da je Kurban bajram za muslimane veoma značajan jer nosi poruku jednakosti i jedinstva, solidarnosti i razumijevanja, ljubavi i praštanja.

– Ove univerzalne poruke vrijednosti, muslimani BiH na poseban način razumiju i stoljećima njeguju te ih dijele sa svojim najdražim komšijama, prijateljima i sugrađanima – kazao je.

Tradicionalno, dodao je Helez, svi vjernici u BiH posebno u blagdanskim danima pokazuju osjetljivost prema onima koji su u stanju potrebe i koji u tim trenucima vode teške životne bitke, što je i najbolja prilika za pokazivanje ljudskog suosjećanja.

– Današnji skup je prilika za sve nas u BiH da se prisjetimo svega onoga što smo zajedno postigli u proteklom vremenu, a postigli smo puno, posebno u kontekstu približavanja EU. Neka nas ovi uspjesi dodatno ohrabre kako bi nastavili dalje raditi na izgradnji stabilnije i prosperitetnije BiH – poručio je Helez.

Pročitajte još

Istakao je da je BiH zemlja nagrađena raznolikošću, a da su sličnosti potencijal i šansa za bolju i prosperitetniju BiH.  

– Snaga naše domovine je u našoj sposobnosti da gradimo mostove dijalogom, da iznađemo način i prevaziđemo prepreke. Pobjednik je uvijek onaj koji je sposoban da voli, popušta i oprašta – istakao je Helez.

Evropska BiH, zaključio je Helez, zemlja jednakih građana i naroda, zajednički je cilj kojem svi skupa treba da teže.

Prijemu su prisustvovale brojne zvanice – ambasadori akreditovani u BiH, predstavnici međunarodnih organiozacija, visoki predstavnik Christian Schmidt, predstavnici javnog i političkog života u BiH, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH muftija Nesib-ef. Hadžić i predstavnici katoličke i pravoslavne crkve.