Ekonomija

Helez: Privredno čudo! Goražde kao grad heroj zaslužuje svu pažnju svih nivoa vlasti!

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez posjetu Bosansko-podrinjskom kantonu iskoristio je da se sastane i s predstavnicima vlasti u ovom dijelu BiH.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Nakon što je prisustvovao svečanom postrojavanju pripadnika 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u Ustikolini, ministar Helez je razgovarao s premijerom kantona Edinom Ćulovom i ministrima u Vladi. Na sastanku je data puna podrška Vladi ovog kantona u realizaciji programskih aktivnosti i iskazan interes da se maksimalno podrže svi projekti koji su od vitalnog značaja, ne samo za ovu regiju, već i za cijelu zemlju.

Nakon sastanka u Vladi BPK, ministar se sastao s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća i njegovim zamjenicima. Razgovaralo se o načinima i modalitetima moguće podrške Vijeća ministara BiH i MO BiH Gradu Goraždu, koji je svojevrsni simbol odbrane i grad heroj u Bosni i Hercegovini. Govorerći o sigurnosnoj i ekonomskoj situaciji na području ovog kantona, Helez je uputio poruku građanima da budu spokojni, jer je situacija u našoj zemlji stabilna, te naše OS BiH, koje slave 18 godina postojanja, jesu faktor sigurnosti.

„Tu su i predstavnici NATO-a i EUFOR, čija je misija osiguranje mira u našoj zemlji,“ naglasio je ministar.

„Goražde kao grad heroj zaslužuje svu pažnju svih nivoa vlasti i danas sam ovdje upravo s tim razlogom, da ohrabrim ove vrijedne ljude, da nastave aktivnosti na ekonomskom i svakom drugom razvoju. Vi ste kao kanton pravo privredno čudo. Zaslužujete i više od države, jer stvarate stvarnu vrijednost. To vam se mora vratiti putem pravednije raspodjele prihoda od PDV,“ zaključio je Helez.

Delegacija MO BiH, delegacija Vlade BPK i delegacija Grada Goražda položile su cvijeće i odale počast poginulim braniocima grada, kao i sjećanje na ubijenu djecu Goražda. Ministar Helez je obišao i pogone namjenske industrije “Ginex“ Goražde, gdje je razgovarao s direktoricom kompanije Muneverom Fočo, a obišao je i kompaniju „AC Unity“, gdje mu je domaćin bio vlasnik firme Redžo Bekto. Ministar Helez je naglasio značaj ovog segmenta industrije u BiH i kazao kako je ovo izrazito perspektivan segmet, koji je potrebno dodatno unapređivati. Naglasio je da će se on kao ministar dodatno se založiti da svi pogoni vojne industrije nađu svoje mjesto na evropskom i svjetskom tržištu.