Svijet

Hamas: SAD odgovoran za izraelske zločine nad civilima Gaze

Hamas je osudio izraelsko direktno ciljanje na civile bespilotnim letjelicama u Pojasu Gaze i smatra američku administraciju odgovornom za zločine koje je Tel Aviv počinio u Gazi.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
arhiva

Član političkog biroa Hamasa Izzat al-Rashak objavio je pisanu izjavu nakon što su se pojavili snimci izraelske vojske koja je prošlog mjeseca u Gazi dronom gađala četiri civila.

Pročitajte još

Opisujući direktno gađanje i ubijanje bespomoćnih civila u Pojasu Gaze kao “ružni ratni zločin”, Rashak je rekao: “Ovaj zločin još jednom otkriva da je okupaciona vojska zapravo sastavljena od krvoločnih ubilačkih bandi. Oni se također pokazuju kao odmetnička vojska bez moralnih ili ljudskih vrijednosti.”

Tražeći da se ovaj zločin doda izraelskom krivičnom dosijeu, koji se vodi na Međunarodnom sudu pravde, Rashak je rekao: “Oružje koje ubija nevine civile je i oružje SAD-a. To čini (američkog predsjednika Joea) Bidena i njegovu upravu saučesnikom u počinjenim zločinima.”

Navodeći kako smatra američkog predsjednika Bidena odgovornim za zločine počinjene nad civilima u Gazi, Rashak je ustvrdio da i njima treba suditi kao ratnim zločincima.

Kanal Al Jazeera sa sjedištem u Kataru objavio je slike na kojima se vidi kako izraelska vojska bombardira četiri palestinska civila dronom u gradu Khan Younis, na jugu Pojasa Gaze.

Na snimcima se jasno vidi da četiri civila nisu nosila oružje i da ne predstavljaju nikakvu opasnost.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 31.988 Palestinaca, uključujući najmanje 14.000 djece i 9 .220 žena, a 74.188 ljudi je ranjeno.