Svijet

Hamas: Pokazali smo pozitivan stav u svim fazama pregovora o prekidu vatre u Gazi

Hamas je objavio da je "pokazao pozitivan stav sa sviješću o nacionalnoj odgovornosti" u svim fazama pregovora o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni zarobljenika u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

bolnica-alshifa-izrael-gaza-aa-1april24-3
FOTO: AA
Arhiva

Naveli su da su posvećeni sveobuhvatnom i prihvatljivom sporazumu zasnovanom na opravdanim zahtjevima palestinskog naroda, uključujući trajni prekid napada, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, povratak raseljenih, rekonstrukciju tog područja.

“Pokazali smo pozitivan stav potreban za postizanje sporazuma”, objavio je Hamas.

Podsjetili su da je prijedlog koji je Hamas dostavio i odobrio posrednicima 5. maja pozitivno primljen od strane posrednika, te da je “izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovorio na prijedlog napadom na grad Rafah na jugu Gaze i intenziviranjem napada na Gazu”.

Pročitajte još

U saopćenju je navedeno da je Hamas pozdravio prijedlog o prekidu vatre koji je 31. maja najavio američki predsjednik Joe Biden, a da Netanyahuova vlada nije odgovorila na taj prijedlog osim da je nastavila genocidni rat u Gazi.

Saopćeno je da je Hamas zadovoljan rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o prekidu vatre u Gazi i prenio posrednicima svoju namjeru da započne indirektne pregovore u vezi s provođenjem ove odluke.

Naglašeno je da je Izrael jasno odbacio trajni prekid vatre u Pojasu Gaze i u pogledu odluke VSUN-a i Bidenovog prijedloga.

Navedeno je da se nijedan izraelski zvaničnik nije oglasio u tom smislu kao odgovor na izjave američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da je Izrael prihvatio najnoviji prijedlog.

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je usvojilo rezoluciju koja podržava prijedlog o prekidu vatre u Gazi koji je iznio američki predsjednik Joe Biden.

Prijedlog bi značio šestosedmičnu pauzu u borbama i oslobađanje nekih izraelskih zarobljenika u Gazi i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, što bi omogućilo pregovore o trajnom prekidu vatre.