BiH

Hadžibajrić uručio ključeve novosagrađene kuće porodici Kičina iz Tešnja

Nermin Kičina, njegova supruga Esada i trogodišnja kćerka Nermina porodica je u stanju potrebe, iz naselja Mekiš kod Tešnja, a uselit će u novu kuću čiju izgradnju je finansirala Općina Stari Grad Sarajevo sa NHU 'Oslonac' iz Tešnja. Ključeve novog doma porodici Kičina danas je uručio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

FOTO: OPĆINA STARI GRAD
FOTO: OPĆINA STARI GRAD

Nermin, Esada i Nermina dosad su živjeli u neuslovnoj kući, kao podstanari i preživljavali su od 20 KM dječijeg doplatka mjesečno i pomoći dobrih ljudi. Niko u porodici nije zaposlen, a Esada i trogodišnja Nermina imaju i ozbiljnih zdravstvenih problema. Nermin ne radi jer se brine o bolesnoj supruzi Esadi kojoj je postavljena dijagnoza postporođajne depresije i psihoze. Djevojčica Nermina ima odstupanja u razvoju i probleme psihomotorike, ne hoda i ne govori – navodi se. 

Prije nekoliko mjeseci obratili su se za pomoć načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je odlučio odmah reagovati. Sekretarka organa državne službe Alma Destanović stupila je u kontakt sa humanitarnim udruženjem ‘Oslonac’, koji se bave tom problematikom.

– Općina Stari Grad Sarajevo izdvojila je 20.000 KM za izgradnju kuće za porodicu Kičina, Općina Tešanj sufinansirala je sa 6.000 KM, a NHU Oslonac (koji je bio i nosilac projekta) izdvojio je 4.000 KM. Za nepuna dva mjeseca kuća je sagrađena – Nermin, Esada i Nermina doživotno zbrinuti – ističe se u saopćenju Općine Stari Grad Sarajevo.

Nermin Kičina kaže da je, izgradnjom te kuće, ispunjena njegova velika želja i zahvalan je svima koji su pomogli u tome. Ipak, najveća želja mu je da njegovo dijete prohoda.

– Sve bih dao samo da je vidim da stane na noge, da krene u vrtić, da bi mogao raditi i ovisiti o svom radu i svojim rukama – kazao je Nermin.

Za porodicu Kičina sagrađen je objekt dimenzija 5,5×8 metara, po sistemu “ključ u ruke”. Od donacija, koje su ranije prikupili, Nermin je kupio zemljište u naselju Mekiš veličine 500 m2. Za NHU Oslonac ovo je 80. objekt koji su dosad izgradili za socijalno ugrožene.

Prihvati notifikacije