Svijet

Guterres: Uprkos početku ramazana, u Gazi se nastavljaju ubistva, bombardovanja i masakri

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je da se u Pojasu Gaze nastavljaju ubistva, bombardovanja i masakri uprkos početku ramazana, svetog mjeseca muslimana, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/ADI WEDA
FOTO: EPA-EFE/ADI WEDA

Guterres je dao izjavu novinarima u zgradi UN-a u New Yorku i pozvao na hitan prekid vatre.

Navodeći da je počeo mjesec ramazan, u kojem muslimani širom svijeta slave i šire vrijednosti mira, pomirenja i solidarnosti, Guterres je rekao:

“Uprkos početku ramazana, u Gazi se nastavljaju ubistva, bombardovanja i masakri.”

Podsjetio je da je sukob u Gazi ušao u šesti mjesec.

“Danas, u duhu ramazana, snažno pozivam da se ušutka oružje i uklone sve prepreke za isporuku pomoći koja spašava živote, što brže i što masivnije”, istakao je Guterres.

Pročitajte još

Zatražio je i oslobađanje svih zarobljenika.

“Oči svijeta su uprte u nas. Oči historije su uprte u nas. Ne možemo okrenuti glavu na drugu stranu. Moramo poduzeti mjere da spriječimo smrti koje se mogu spriječiti”, rekao je Guterres.

Ističući da je tokom svog mandata svjedočio neviđenom nivou civilnih gubitaka i razaranja, Guterres je rekao da vrlo malo pomoći stiže u Pojas Gaze.

Istakao je da je međunarodno humanitarno pravo uništeno i upozorio da će izraelski napad na Rafah gurnuti narod Gaze dublje u krug pakla.

Naglašavajući potrebu da se osluškuju vapaji porodica koje su žrtve sukoba u Gazi, Guterres je naveo da rođaci izraelskih i palestinskih porodica očekuju hitnu akciju.

Guterres je također pozvao i na prekid vatre u Sudanu tokom mjeseca ramazana.

“Sada je vrijeme za mir u Gazi, Sudanu i na drugim mjestima”, dodao je generalni sekretar UN-a.